Válaszcsapással fenyegeti Peking az EU-t, ha kiáll az ujgurok jogaiért

Az EU szankciókat akar kivetni Kínára, amiért azok átnevelő táborokba deportáltak több millió ujgurt. Peking azzal fenyegetőzik, hogy ha Európa bele mer szólni Kína belügyébe, akkor számítsanak a válaszra.

Ne maradj le a híreinkről! Cenzúramentes felületek:
A Szent Korona Rádió Telegram-csatornája >>>
A Szent Korona Rádió HunDub oldala >>>
Csatlakozz!

Ellenlépésekre kell számítania az Európai Uniónak (EU), ha szankciókat vezet be kínai tisztségviselők ellen a muszlim vallású ujgur kisebbséggel szembeni bánásmód miatt – írta vezércikkében a China Daily című kínai pártlap szerdán este.

Az újság szerint a szankciók beavatkozást jelentenének Kína belügyeibe, amit Peking nem tűr.

A szankciók tervének híre szerdán szivárgott ki, uniós források szerint az EU tagállamai a végső döntést várhatóan a jövő héten hozzák majd meg. Az EU a tervek szerint több kínai illetékest beutazási tilalommal, illetve számlája zárolásával sújtana.

Nemzetközi jogvédő szervezetek szerint az északnyugat-kínai Hszincsiangban az 1,8 milliót is elérheti azoknak az ujguroknak és más, muszlim vallású kisebbségekhez tartozó embereknek a száma, akiket a helyi kormányzat akaratuk ellenére átnevelő táborokba zárt, és gyárakban vagy a földeken dolgoztat.

Egyes beszámolók szerint az érintett kisebbségek tagjaival szemben kényszerített sterilizációt is alkalmaznak, az intézkedések során pedig családokat szakítanak szét, a szüleiktől elvett gyermekeket állami nevelőotthonokban helyezik el. Peking álláspontja szerint a Hszincsiangban fenntartott központok önkéntes alapon biztosítanak képzéseket azoknak, akiknek az életére “hatással volt a terrorizmus és a radikalizmus”.

A kínai pártlap a Hszincsianggal kapcsolatban kínai részről jellemzően hangoztatott álláspontot ismételve a nyugati sajtó egy részében megjelent “igaztalan vagy elfogult tudósításokat” tette felelőssé a Hszincsianggal kapcsolatos “félreértésekért” vagy “az igazság ismeretének hiányáért”.

A China Daily vezércikkében kiemelték: elfogadhatatlan lenne az EU részéről, hogy az emberi jogi kérdéseket összekapcsolja azzal a kétoldalú befektetési egyezménnyel, amelynek előkészítési tárgyalásait tavaly decemberben zárták le.

“A megállapodás mindkét fél érdeke” – húzták alá, hozzátéve: “egy olyan egyezmény politizálása, melynek megvitatása évekbe tellett, súlyos csapást mérne az egyébként baráti kétoldalú kapcsolatokra”.

A szexuális erőszak mindennapos a kínai átnevelőtáborokban

Hogyan éltem túl egy kínai átnevelőtábort? – Egy megmenekült ujgur hölgy beszámolója

Kína szerint ők csak az ujgurok életminőségét javítják – némi üzletért cserébe el is hisszük

(Kuruc.info – Szent Korona Rádió)