Ha szerinted 2+2 az 4, akkor rasszista vagy – állítja az oregoni oktatási minisztérium

Oregon állam megfejtette az évszázados rejtélyt, hogy az “underclasshoz” tartozó diákoknak (akiknek nagy része fekete, vagy egyéb modern kori bevándorló) miért nem sikerül megbirkóznia az oktatás nehézségeivel, főleg a matematika terén. A válasz egyszerű: nem a diákok lustasága, hanyagsága és nemtörődömsége folytán képtelenek kitörni élethelyzetükből, hanem azért, mert a matematika tantárgy a fehér felsőbbrendűséget hirdeti, és ez hátráltatja őket. Személy szerint, én nem emlékszem rá, hogy bármelyik matematikaórán megoldásként egy másodfokú egyenletre az jött volna ki, hogy “white power”, vagy egyéb ilyesmi. Valószínűleg mi nem oldottuk meg megfelelően a feladatokat…

Ne maradj le a híreinkről! Cenzúramentes felületek:
A Szent Korona Rádió Telegram-csatornája >>>
A Szent Korona Rádió HunDub oldala >>>
Csatlakozz!

Egy, a matematika tantárggyal kapcsolatos útmutató, melyet az amerikai Oregon államában küldött szét az iskoláknak a helyi oktatási minisztérium (Oregon Department of Education), arra hívja fel a figyelmet: a diákokat arra kérni, mutassák meg, miként oldották meg a matematikai feladatokat, a fehér felsőbbrendűség kifejeződése – írja a Daily Wire.

A 82 oldalas útmutató, melynek címe A Pathway to Equitable Math Instruction, úgy fogalmaz: „a fehér felsőbbrendűség kultúrája áthatja a matematikai órákat a mindennapos tanári lépéseknek köszönhetően. Ezek a lépések, együttesen az őket alátámasztó hitekkel, állandósítják a feketéknek, latinx-eknek és többnyelvű diákoknak okozott oktatási károkat, megtagadva tőlük, hogy teljes hozzáféréssel rendelkezzenek a matematika világához.”

Az útmutató egy éves programot ajánl arra, hogy „dekonstruáljuk a matematika rasszizmusát”, és felhív, hogy „tegyük láthatóvá a matematikával kapcsolatban a fehér felsőbbrendűség toxikus jellemzőit”.

És mik a fehér felsőbbrendűség jelei? Ilyen az útmutató szerint, ha a tanár arra kéri a diákot, mutassa meg a munkáját; ha arra fókuszálunk, hogy a diákok helyes választ adjanak; ha nyilvántartjuk, követjük a diákok eredményeit, és ha osztályozzuk őket.

Arra kérni a diákokat, hogy mutassák meg a munkájukat, az útmutató szerint a tanároknak nyújtott mankó (nem a diákok segítése), amely segítségével megérthetik, hogyan gondolkodnak a diákok. Ez pedig azért a fehér felsőbbrendűség jele, mert úgymond „paternalista”, illetve „az írott szó imádata”. Utóbbi ugyanis a kurrens kritikai elméletek szerint a dokumentáció erőltetésével és az írásbeli készségek erőltetésével működteti a fehér felsőbbrendűséget.

Ennek eredete Jacques Derrida francia posztmodern filozófus dekonstrukcionista elméletében lelhető fel, mely szerint a nyugati kultúra mindig előnyben részesítette a beszédet az írással szemben, a logika pedig a nyugati kultúra, a fehér ember mítosza. (Minderről Derrida főleg White Mythology című tanulmányában írt.)

A jó válaszra való koncentrálás azért problémás, mert a jó és rossz megkülönböztetését jelenti, ami az objektivitás állandósítása, az pedig úgyszintén a fehér felsőbbrendűség mítosza. Az útmutató így fogalmaz: „Az elképzelés, hogy a matematika tisztán objektív, teljesen téves”, valamint „fenntartani az elképzelést, hogy mindig vannak jó és rossz válaszok, állandósítja az objektivitást”.

A felfogás, miszerint a felnőttek tudják a helyes választ, paternalizmus és egyben a hatalom fenntartása („powerholding”), az osztályozás pedig az egyenlőtlenség tartósítása, akárcsak a magaviselet értékelése.

A tanároknak „kulturálisan megfelelő” pedagógiát kell alkalmazniuk, azaz nem várhatják ugyanazt a fehér és a fekete diákoktól.

Néhányan még emlékezhetnek az alábbi videóra, melyen pár évvel ezelőtt az emberek nagy többsége még jót mulatott. A felvétel egy fiktív matematika órát mutat be, mely kísértetiesen hasonlít a fentebb vázoltakra. Annyiban azonban még ez a paródiának szánt alkotás is rasszista volt, hogy a tanár mert osztályozni:

(Mandiner.hu nyomán Szent Korona Rádió)

Alapjog-ellenes az “érzékenyítés” – Az Egyetemi Ellenállás várja a jogesetekről szóló bejelentéseket

Az iskolai LMBTQP érzékenyítések szülői ellenállással igenis megakadályozhatók

Amerika egyes iskoláiban már nem szólhat bele a szülő, mit “tanítanak” a gyermekének

Niedermüller Péter ígéretet szegve a zeneiskolásoknak szánt épületet átjátszotta az SZFE-s zendülők javára