Elhunyt a legendás Puma ezred utolsó tagja

Frankó Endre a második világháború legsikeresebb és legismertebb magyar vadászrepülő alakulatának hadnagya volt, ő volt az ezred utolsó élő tagja, tegnap délután azonban ő is csatlakozott az égi seregekben lévő bajtársaihoz.

Ne maradj le a híreinkről! Cenzúramentes felületek:
A Szent Korona Rádió Telegram-csatornája >>>
A Szent Korona Rádió HunDub oldala >>>
Csatlakozz!

Frankó Endre 1923. szeptember 3-án született Egerben. Öten voltak testvérek, hárman fiúk. Mindhárman pilóták lettek. 1939-ben kezdte a repülést Zöglinggel. 1942-ben érettségizett Egerben. Jelentkezett a Repülő Akadémiára, ahová még ebben az évben bevonult. 1944. augusztus 20-án avatták hadnaggyá. Szeptember 15-én csatarepülő tanfolyamra küldték Debrecenbe. A front közeledte miatt áttelepültek Pápára. Kiképzést és gépet itt sem kapott. Mindenképpen ki akarta venni a részét a harcokból, ezért néhány társával egyetemben áthelyezték a Szent László hadosztályhoz. Várpalotán kapott gyalogos kiképzést, majd az első bevetés előtt nem sokkal, november 30-án végül áthelyezték a Pumákhoz. Néhány bevetés után a fiatal pilótákat, köztük Frankó Endrét is tartalékba helyezték. Mire újra repülhettek volna, az alakulat elvesztette az összes gépét. 1945. május 5-én hadifogságba esett, karácsonyra azonban már hazaért.

A háború után többféle szakmában is kipróbálta magát. Volt motoros repülő-oktató és műszaki rajzoló is. Később felvették a Műszaki Egyetem gépészmérnöki karának levelező tagozatára, ahol 1962-ben diplomázott. Az UVATERV-nél helyezkedett el, ahol ipari kötélpályákat tervezett. Többek közt ő tervezte a jánoshegyi Libegő kötélpályáját is.

A Magyar Királyi Honvéd Légierő indulójával emlékezzünk meg a Puma ezred bátor hőseiről!

Isten nyugosztalja! Dicsőség a Hősöknek!

(888.hu és Magyar Nemzet nyomán Szent Korona Rádió)

Elhunyt a világháborúban vitézi kitüntetést kapott 98 éves “Puma” legenda

Egy világháborús repülő ász gépének kutatása a Farkas-erdőben