Magyar intézményeket terrorizál az Ukrán Biztonsági Szolgálat

A megfélemlítés és a magyar szervezetek működésének ellehetetlenítése lehet a célja az Ukrán Biztonsági Szolgálat által koholt vádak alapján elvégzett házkutatásoknak.

Házkutatást tartott az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) hétfőn több kárpátaljai magyar intézményél és Brenzovics Lászlónak, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökének a lakásán – tájékoztatta az MTI-t a szervezet. Közölték:

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ukrajna eddigi történetében példátlannak tartja azt a durva beavatkozást, amelynek keretében a titkosszolgálat fegyveres kommandósai megszállták Brenzovics László lakását, a KMKSZ ungvári központi székházát, az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ és a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány székhelyét házkutatás céljából.

A házkutatások során, a kelet-ukrajnai zaporizzsjei bíróság egy korábban szeparatizmus vádjával megnyitott büntetőügyre hivatkozó döntése alapján, olyan tevékenységre kerestek bizonyítékokat, amely az ország területi egységének megbontására és a határok erőszakos megváltoztatására, az államnak való károkozásra irányul. A KMKSZ szerint azonban valójában koholt politikai vádak alapján tervszerűen felépített eljárásról van szó, amelynek célja a magyar szervezetek tevékenységének ellehetetlenítésén túl a kárpátaljai magyarságnak és vezetőinek a megfélemlítése. Felszólították az ukrajnai illetékeseket, hogy vessenek véget a KMKSZ és a kárpátaljai egyéb szervezetei ellen folytatott boszorkányüldözésnek, és felhívták Magyarország és a nemzetközi szervezetek figyelmét az ellenük állambiztonsági eszközökkel folytatott politikai nyomásgyakorlásra.

Az ukrán Jobb Szektor megfenyegette a kárpátaljai magyarokat (Videó)

(index.hu nyomán Szent Korona Rádió)