Újabb típusok a légierőben?

Az Aero Vodochody nyár eleji tulajdonosváltása takaros hullámokat vert, újraélesztette a találgatásokat, miszerint hazánk mégis csak bevásárolna az L-39 újragondolt változatából, cseh és szlovák fórumokon már egyesek mennyiséget is tudni vélnek.

Az Aero Vodochody múltheti tulajdonosváltása takaros hullámokat vert, újraélesztette a találgatásokat, miszerint hazánk mégis csak bevásárolna az L-39 újragondolt változatából.
Cseh és szlovák fórumokon már egyesek mennyiséget is tudni vélnek, mindazonáltal észben kell tartanunk, hogy nem a magyar állam vette meg, csak egy kormányközeli befektető. Mérget tehát még ne vegyünk rá, ám a Zrínyi 2026 egyik kézzelfogható célja pontosan a sugárhajtású kiképzőgépek beszerzése volt. Egyesek szerint ez 8-12 darab lesz.

A haderőfejlesztési program évek óta tart, és eddig nem sok konkrétumot nem lehetett megtudni erről a pontról.Amit eddig tudni lehet, hogy 2+2 Zlin kiképző (két darab Zlin Z-242L és két darab Zlin Z-143LSi) váltotta a JAK-52 típust és szinte biztos, hogy újabb 4 darab érkezik hamarosan Szolnokra. Már többször elejtették vezetői nyilatkozatokban, hogy az éppen aktuális hónapban megérkeznek. Ezek a típusok azonban csak válogatásra és alapképzésre szolgálnak.
A nagyobb teljesítményű kiképző típusok elsősorban a vadászpilóta-képzést szolgálják. Jelenleg hazánk a kanadai NFTC programban képeztet pilótákat, azonban több politikai ok van már arra, hogy ez megváltozzon, nem csak Magyarország részéről! A géppark a nagy kihasználtság miatt elöregedett, így hamarosan vagy cserélni kell a flottát, vagy repülőgépek nélkül maradnak, ami értelemszerűen a program és az iskola megszűnéséhez vezet.
Merő véletlenségből a NATO saját honlapján számolt be arról június 19-én, hogy tizenegy európai tagállam (Bulgária, Csehország, Észak-Macedónia (korábban Macedónia), Görögország, Horvátország, Magyarország, Montenegró, Portugália, Románia, Spanyolország és Törökország) közös katonai pilótaképzést hoz létre helikopterpilóták, vadászpilóták és távirányított repülőgépek kezelőinek képzése céljából.
Érdekes módon Szlovákia nem csatlakozott, ám az Aero saját honlapján számol be arról, hogy komolyan megkörnyékezte a Felvidéket egy kiképző csomaggal. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy az előző tulajdonos egy szlovák oligarcha volt, tőle vette meg a magyar-cseh konzorcium a gyárat, ugyanakkor az annak helyt adó repülőtér nem cserélt gazdát!

Így van okunk azt feltételezni, hogy az Aero megvétele és ezen együttműködés összegrundolása összefügg egymással. Már csak az a kérdés, hogy ez esetben az új gyárnak csináltak-e piacot, vagy fordítva?Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Spanyolország és Törökország is jelentős repülőgép-iparral rendelkezik, így elvben ellenérdekeltek lehetnek az L-39 sikerében. Csehország és Magyarország földrajzi helyzetéből adódóan ideálisabb lehet, mint a fenti országok, ráadásul Csehország a pilótaképzését kiszervezte a Lom Praha-nak, és szintén gondolkodnak a program átalakításán, noha a teljes merevszárnyú képzési spektrumot cseh gyártású repülőgépekkel tudják véghez vinni.

Ugyanakkor:

Szintén figyelemre méltó egybeesés, hogy sok más polgári megrendelő között a brazil Embraer is szerepel az Aero ügyfelei között, pályafutása elején álló katonai teherszállító gépéhez,  a KC-390-hez bizonyos részegységeket éppen az Aero szállít be. A típusnak már biztos megrendelője Portugália. Korábban Csehország is jelezte szándékát, mely most elbizonytalanodni látszik, hazánkat viszont a brazil gyártó potenciális ügyfélként kezeli, tavaly nyáron tartott is magyarországi bemutatót a KC-390 egyik példánya, mellyel mind magyar politikusok, mind katonák ismerkedhettek úgy a földön, mint a levegőben. Állítólag közmegelégedésre.

Mindennek tetejébe június utolsó napján Benkő Tiborral találkozott a brazil nagykövet. A Honvédelem.hu így fogalmaz: “a védelmi kérdések területén is időszerű lenne egy védelmi miniszteri szintű megbeszélés.” Azóta is elcsíphetőek homályos utalások, félmondatok a nemzetközi szaksajtóban, miszerint homályosan csak európai megrendelőre hivatkoznak. Hivatalosan Európából csak Portugália rendelt. Esetleg volna egy másik megrendelő, amely még nem szeretné, ha név szerint megemlítenék? Nos, minden esetre hazai repülős berkekben is többször felmerült, hogy rövid időn belül érkezni új szállító gép.

Így, feltételezve, hogy az Aero megvétele nem pusztán magánjellegű üzleti fogás, hanem kormányzati hátszéllel történt, már rajzolódik egy kép. Ezek szerint szinte biztosra vehetjük magyar felségjellel az L-39NG és a KC-390 típusokat, noha előbbi, csak magyar igényekre beszerezve elég alacsony kihasználtságot produkálhat majd.

(Vanek úr – Szent Korona Rádió)

Kapcsolódó:

Katonai repülőgépgyár magyar kézben?
Légierőlködés – Hatodik rész