Légierőlködés – Hatodik rész

A 603-as AN-26 a 43-as Gripen kíséretében. 2013, kecskeméti repülőnap.

Sorozatunk negyedik részében a teherszállítókkal foglalkoztunk. Két hónap híján négy éve született a cikk, nézzük meg, mi történt azóta?Írhatnánk, hogy szinte semmi, de nem teljesen így van, vegyük sorra a dolgokat.

Az elmúlt években négy civil utasszállítót kapott a Honvédség, két Airbus A-319-t és két Dassault Falcon 7X-t, melyeket rendszeresen szokás kormánygépnek titulálni. Ez szerencsére erős csúsztatás, bőven használják ezeket csapatszállításra is, hoztak már haza Ázsiából kint rekedt állampolgárokat, és meg kell jegyezni, hogy a Honvédségnek egyébként igenis feladata a kormány, illetve az állam vezetőinek szállítása.

Kecskeméti utasszállító-bemutató

Csakhogy mindig van valami, ami félresiklik. Rögtön a beszerzések körül rengeteg indokolatlan ködösítés és titkolózás volt, illetve van a mai napig. A kapitányok képzése még mindig tart, azaz nincs teljes értékű személyzet, a 2018-ban az Airbusokhoz ígért orvosi berendezésekre két évet kellett várni, önvédelmi berendezések továbbra sincsenek, így ha adott esetben háborús övezetből kell személyeket kimenekíteni, akkor leginkább az ima erejére támaszkodhat a személyzet.

Szó volt már miniszteri szinten tankerek vásárlásról, további egy Airbus vásárlásáról, annak felderítővé alakításáról, az egyik Falcon felderítővé alakításáról, ésatöbbi. Szemmel láthatóan két év alatt ezekből nem is lett semmi. Ezeket a típusokat eddig nem építették át ilyen feladatokra, és talán nem is pont nekünk kellene ezt elkezdeni. Egyetlen példányra hárulna minden tervezési, fejlesztési költség, miközben más típusba ugyan azok a felszerelések már elérhetőek. Nem beszélve arról, hogy ha az egyik Falcon törzs fölé szerelt nagyobb méretű antennát kapna, még a középső hajtóművet is kitakarná. Egy gép pedig nem gép. Jelenleg is gondok vannak a rendelkezésre állással, időnként hónapokat vesztegelnek Ferihegyen a gépek. Valószínűleg nincs, vagy igen szerény az alkatrészraktár, így meg kell várni, míg az eredetileg kiszerelt valami visszaérezik javítva, vagy megjön a cseredarab. Ez a kétszer kettes felállás arra ad biztosítékot, hogy legalább valamelyik Airbus és Falcon repülni fog.

Az idei év tavaszára eső aktuális világvége idején pedig csak egy-két fuvart tettek meg a Honvédség gépei, holott elvileg részben ezért is vették mind a Falconokat, mind az Airbusokat. Reklámnak is beillett volna, visszaigazolásként akár az ellenzéki pártok, akár az állampolgárok felé, de ezt a lehetőséget is hagyták elúszni, vagy fontosabbnak látták a Wizz Air-t kisegíteni megrendelésekkel, közben a pápai közös NATO-ezred (bár három repülőgéppel erős nagyképűség ezrednek hívni) a földön vesztegelt.

Ha pedig már szóba kerültek az igazi katonai teherszállítók; négy évvel ezelőtti cikkünk abból indult ki, hogy az utolsó AN-26-k utolsó hónapjaikat tengetik. Ez mostanra annyiban módosult, hogy már jó ideje csak a 604-es repül, ki tudja meddig, váltótípusról pedig továbbra sincs semmi konkrétum, és a korábban egy orosz üzem által belengetett oroszországi Antonov javításokból sem lesz semmi valószínűleg.

A jól bevált C-130 két törzshosszal is rendelhető, a hosszabb már akkora, mint az Embraer újdonsága.

Állítólag piackutatás folyik – éve óta. Benkő Tibor, honvédelmi miniszter egy interjúban azt mondta, hogy tankert is terveznek, illetve mondott olyat is, hogy nehéz technikai eszközök desszantolása is elvárás az új típussal szemben. Idén már Szijjártó Péter nyilatkozta, hogy “stratégiai szállító képesség”re van szükség.

Amennyiben valóban ezek az elvárások, az a korábban emlegetett 75 milliárd forintból 1, esetleg 2 gép vehető, igen szerény támogatási csomaggal és felszereltséggel, valamint azt is jelenti, hogy a C-295 és C-27J típusok kiesnek. Tekintve, hogy az Egyesült Államoktól eddig sem vett semmit a kormány, így akár a Herkulesről is lemondhatunk, hiszen néhány C-130-t, netán légi utántöltésre is alkalmas KC-130-t szinte bármikor vehetett volna az ország, és eltekintve a politikai kockázattól, lehet, hogy jól is jártunk volna!

Tetézi, hogy az egyébként ígéretes KC-390 ára jóval magasabb lett a vártnál, több megrendelő visszamondta rendelését, egyéb piaci helyzetek miatt pedig a gyártó Embraer egyébként is egyre nehezebb helyzetbe kerül, bizonytalan  a típus jövője. A fentebbi nyilatkozatokat figyelembe véve akár be is kerülhet az Airbus katonai teherszállítója, az A-400M is. Feltéve, ha sikerül végre egy valóban megbízható típust faragni belőle.

(Vanek úr – Szent Korona Rádió)

Kapcsolódó:
Légierőlködés – Negyedik rész
Nem minden Airbus termék születik sikerre

 

Nemzetipolo.hu – 23 éve, tisztán magyar alapanyagokból készült hazafias ruházat
– A Szent Korona Rádió támogatója (X)