Eddig bírták a migránsok – véget ért az éhségsztrájk Horgosnál

Véget vetettek éhségsztrájkjuknak a szerb-magyar határ közelében, Horgosnál tiltakozó migránsok. A Belgrádból gyalog Horgosra vonult migránsok hat napja próbálták elérni, hogy Magyarország megnyissa előttük a határt.

 

A szerb-magyar határ melletti tisztásra vasárnap 130-an érkeztek meg Belgrádból, ahonnan eredetileg 300-400, főleg afganisztáni és pakisztáni migráns indult útnak még múlt pénteken. Közülük azóta sokan feladták az éhségsztrájkot, és a közeli tranzitzónába mentek, majd többen újra csatlakoztak a csoporthoz.

Péntek délelőtt még csaknem ötvenen voltak, akik kitartottak, sokan közülük kimerült állapotban vannak.

A migránsok hosszú tanácskozás után döntöttek úgy, hogy követeléseik nem találtak meghallgatásra, ezért nem látják értelmét a további éhségsztrájknak. A bevándorlók korábban azt mondták: azért jöttek, hogy a határzár és a menedékkérők beengedésére vonatkozó szigorú szabályok ellen tiltakozzanak és végkimerülésig kitartanak.

A szerb hatóságok felajánlották számukra, hogy buszokkal elszállítják őket Szabadkára, Belgrádba vagy Sídre, az erre a célra felállított menekültközpontokba, ahol élelmet és orvosi ellátást kapnak.

Annak, hogy valamelyik tranzitközpontba kerülhessenek és beadhassák menedékkérelmüket Magyarországon, az a feltétele, hogy a Szerbiában létesített befogadóállomások egyikében regisztráljanak.

Hivatalos adatok szerint közel 3600 illegális bevándorló tartózkodik jelenleg Szerbiában, többségük afganisztáni.

Közülük 600-700 Belgrádban, a buszállomáshoz közeli parkokban, a szabad ég alatt tartózkodnak. Csak az elmúlt egy napban 160 újabb migráns csatlakozott hozzájuk, de naponta többen el is hagyják a fővárost, rendszeres buszjáratokkal, Szabadka és Zombor irányába távoznak.

(Idegen áradat-SZKR)