Magyar határ: éhségsztrájkal próbálnak nyomást gyakorolni a migránsok

Éhségsztrájkba kezdtek tegnap este a migránsok a horgosi tranzitzóna közelében. Ötven férfi követeli, hogy Magyarország nyissa meg határait a bevándorlók előtt.

Az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósítója hétfőn délelőtt arról számolt be, hogy az éhségsztrájk továbbra is tart. A sztrájkolók között van, aki egy napja, és olyan is, aki már négy napja nem evett semmit. Követelik Magyarországtól, hogy nyissa meg határait a bevándorlók előtt, és nem tudják, miért nem engedik be őket az uniós országokba.

Az éhségsztrájkolók nagyon elszántnak tűnnek, azt mondják, mindaddig folytatják az éhségsztrájkot, amíg nem nyílnak meg a határok. A tüntetés békés, a sztrájkolók nem szeretnék, ha erőszakba torkollanának az események. (Ez persze nem azt jelenti, hogy alkalomadtán ne folyamodnának erőszakhoz – a szerk.)

A szerb rendőrség fokozottan jelen van a horgosi tranzitzónában és annak közelében, felügyelik a rendet, és az éjszaka is incidensek nélkül telt.

Az M1 tudósítója azt is elmondta: a horgosi tranzitzónában tartózkodó migránsoktól megtudta, érkezik Belgrádból az utánpótlás, de hogy mikor érnek oda, illetve, hogy valóban érkeznek-e, azt nem tudta megerősíteni.

A magyar kormány július 5-e óta úgynevezett mélységi határőrizetet vezetett be, vagyis azokat az elfogott migránsokat, akikre nem tudnak bűncselekményt bizonyítani, visszakísérik a kerítésen található kapukig, és útbaigazítják őket a legközelebbi tranzitzóna felé.


Éhségsztrájkot folytató migránsok a szerb-magyar határ közelében Horgosnál 2016. július 25-én. Az előző napon a helyszínre 130 migráns érkezett gyalog Belgrádból, akik a tranzitzóna közelében éhségsztrájkot folytatva várják, hogy Magyarország megnyissa a határt előttük. MTI Fotó: Molnár Edvárd

Röszkénél jelenleg körülbelül 560 ember várakozik

Az M1 helyszíni tudósítója arról számot be, hogy a hétvége során 478-an próbáltak átmenni a magyar határzáron. 196-an át is jutottak, de a rendőrök feltartóztatták őket.

Röszkénél jelenleg körülbelül 560 ember várakozik, hogy bejusson a tranzitba, és menedékjogot kérhessenek. Ők nem próbálkoznak a kerítésen keresztül, kizárólag legálisan, a törvényeket betartva szeretnének bejutni Magyarországra.

A várakozási idő most már igen hosszú, a családoknak körülbelül három és fél hónapot kell várniuk, hogy bemehessenek a tranzitba, az egyedülálló férfiaknak pedig még ennél is többet, mintegy egy évet.

A táborokban úgymond „tábormenedzserek” irányítják a többieket, ezzel is azt akarják megelőzni, hogy ne alakuljon ki semmiféle konfliktus, és pontos listát vezetnek a táborban tartózkodókról, így mindenki tudja, hogy mennyi lesz a várakozási idő.

Az embercsempészek továbbra is próbálják áthozni a migránsokat a határon. A hétvégén nyolc embercsempésszel szemben intézkedtek a rendőrök.

(Híradó-Idegen áradat-SZKR)