Fallúdzsa: élő pajzzsal védi magát az Iszlám Állam (+Videók)

Az iraki biztonsági erők tagjai az Iszlám Állam (IÁ) szunnita dzsihadista terrorszervezet kezén levő nyugat-iraki Fallúdzsa körbekerítésekor a város határában 2016. május 27-énFotó: Ahmad Al-Rubaye / Europress/AFP

Élő pajzsként használhatja a terrorkalifátus azt az ötvenezer helyi lakost, aki Fallúdzsában rekedt az ostrom idején. A terroristák egyre kegyetlenebbül bánnak a civilekkel: megölik azokat, akik menekülni próbálnak a városból.

 

 

Megkezdték az Iszlám Állam (IÁ) kezén lévő nyugat-iraki Fallúdzsa városának végső ostromát – jelentették be a hadműveletet vezető parancsnokok. Az iraki biztonsági erők és a síita milíciákat tömörítő Hasíd Saábi ernyőszervezet múlt hétfőn indított hadjáratot Fallúdzsa visszafoglalására. Az eltelt néhány napban a város körül fekvő több falut és Fallúdzsa több külvárosát is sikerült visszavenniük a szélsőségesektől.

Hétfőn a katonák három irányból léptek a város területére: a település déli részén fekvő Najmíja körzetben robbanásokat és fegyverropogást lehetett hallani.

Nincs menekvés

Mindeközben a Fallúdzsában rekedt civilek élete valóságos pokollá vált. A városban a háború előtt még 300 ezer ember lakott, napjainkra a számuk 50 ezerre esett. A múlt heti ostrom előtt az iraki hadsereg felszólította a lakosokat, hogy hagyják el a várost, de az Iszlám Állam fenyegetései miatt csak nyolcvanan távoztak.

Ezt követően a kormányerők arra kérték a fallúdzsaiakat, hogy aki nem tud elmenekülni, tűzzön ki fehér zászlót oda, ahol meghúzta magát. Mégsem jelentek meg a fehér zászlók a városban, sőt akiknek sikerült elhagyniuk Fallúdzsát, azt mondták, hogy többen éhen haltak.

Hajtóvadászat a nők után

Ennél is tragikusabban alakult azoknak a nőknek a sorsa, akiket a terroristák szombaton hurcoltak el egy videó miatt. A hétvégén ugyanis felkerült az internetre egy felvétel, amelyen egy csadorba öltözött nő kéri a kormányhadsereg segítségét, hogy szabadítsák fel a várost:

Facebookon közzétett felvételen – amelyet néhány óra alatt negyedmillióan néztek meg – a nő jelezte: a városban az emberek a gyerekeikkel inkább öngyilkosok lesznek, a folyóba vetik magukat. Az orosz Sputnik News szerint a videó kikerülése után a terroristák betörtek azokba a házakba, amelyeknek lakóiról azt sejtették, hogy közük lehet a produkcióhoz. Több mint száz nőt raboltak így el a város északi részéről, akiknek a holléte azóta ismeretlen.

Utcáról utcára foglalhatják vissza a várost

Az iraki biztonsági erők tagjai az Iszlám Állam (IÁ) szunnita dzsihadista terrorszervezet kezén levő nyugat-iraki Fallúdzsa körbekerítésekor a város határában 2016. május 27-énFotó: Ahmad Al-Rubaye / Europress/AFP
(clicks: 2) Az iraki biztonsági erők tagjai az Iszlám Állam (IÁ) szunnita dzsihadista terrorszervezet kezén levő nyugat-iraki Fallúdzsa körbekerítésekor a város határában 2016. május 27-énFotó: Ahmad Al-Rubaye / Europress/AFP

 

Fallúdzsa visszavétele azonban korántsem lesz egyszerű feladat az iraki hadsereg számára. Ugyan az Al Masdar News szerint a kormányerőknek sikerült áttörniük az IÁ védelmi vonalait Najmijánál, kiindulva abból, hogy Ramádí elfoglalása is hosszabb időt vett igénybe, akár hetekig is eltarthat a város megtisztítása a terroristáktól. Így megismétlődhet a 2004-es forgatókönyv, amikor az amerikaiaknak utcáról utcára kellett elfoglalniuk a várost a felkelőktől.

Egy, a BBC-nek nyilatkozó amerikai, korábban Irakban szolgáló diplomata szerint Hajder Al-Abádi iraki kormányfőt a nyugati tanácsadói is óvják a kapkodástól, inkább a lassú, de biztos offenzíva elvét sulykolják, amit a miniszterelnök, úgy tűnik, meg is fogadott. A mai előrenyomulást számos légi csapás előzte meg, de a tüzérség is kivette a részét az ostromból. Az iraki Hezbollah drónfelvételt is készített a város visszavételéről:

Speciális tervvel mentenék ki a civileket

Az orosz Russia Today szerint az IÁ katonái jelenleg úgy próbálják lassítani az iraki erők előrenyomulását, hogy élő pajzsként használják maguk előtt a lakosságot, továbbá kivégzik azokat, akik elmenekülnének vagy megadnák magukat. Ezért a biztonsági erők speciális tervet készítettek, amellyel elkerülhetők a szükségtelen polgári veszteségek.

Ahmad Dzsamal, az iraki külügyminisztérium szóvivője a tévétársaságnak elmondta: jelenleg az IÁ fegyveresei jelentik a legnagyobb veszélyt a polgári lakosságra. Emlékeztetett: a szélsőségesek Fallúdzsában már számos tömeggyilkosságot és emberiesség elleni bűncselekményt hajtottak végre.

(mno.hu-almasdarnews.com-Idegen áradat-SZKR)