Falúdzsa: 50 ezren az ISIS fogságában

Több mint ötvenezer civil rekedt Falúdzsában miután az iraki hadsereg és milíciák befejezték a település teljes körbekerítését. Az ENSZ értesülései szerint az elmúlt héten közel nyolcszáz fő menekült ki a terroristák ellenőrzése alatt álló külvárosi területekről.

 

 

“A helyzet Falúdzsában napról napra kritikusabb” – nyilatkozta Nasr Muflahi, a Norvég Menekültügyi Tanács (NRC) iraki vezetője. Az iraki hadsereg és a milíciák teljesen bekerítették az iraki települést és megkezdték az előrenyomulást. A katonaság hiába hagyott úgynevezett biztonsági folyosókat, ahol a civilek kimenekülhetnek a városból, ezt az ISIS ellenőrzőpontjai szinte lehetetlenné teszik.

falluja_REUTERS (clicks: 27)

Jelenleg több mint ötvenezer civil rekedt a szélsőséges fegyveresek ellenőrizte területeken. Az ENSZ értesülései szerint az elmúlt héten közel nyolcszáz fő menekült ki a távolibb, külvárosi negyedekből. “Fő célunk a civilek kimenekítése, terveink humanitárius tervek” – emelte ki Saad Harbiya a falúdzsai hadművelet iraki vezetője.

Az iraki hadsereg a múlt héten kezdte meg a város visszafoglalását. Az akcióban több tízezer katona, rendőr és milíciatag, valamint az amerikaiak által támogatott légierő vesz részt. Steve Warren Bagdadban állomásozó amerikai ezredes elmondta, az elmúlt négy napban 20 légitámadást indítottak a település ellen, és az Iszlám Állam számos állását és fegyverraktárát megsemmisítették.

Fighters from Iraqi Shiite group Kataib Sayyid al-Shuhada gather near Falluja (clicks: 27)

Falúdzsa Moszul mellett az utolsó iraki település, amely az Iszlám Állam ellenőrzése alatt áll. A várost 2014 januárjában az elsők között hódították meg a szélsőségesek – írja az Al Jazeera. A nemzetközi koalíció tájékoztatása szerint, jelenleg mindössze 500-700 terrorista maradt Falúdzsában.

(OPH-Idegen áradat-SZKR)