Toroczkai László: helyzetjelentés a migráns-frontról

Sokan szeretnének tisztán látni migráns-fronton, kérdezik, hogy mi a jelenlegi helyzet, most akkor jönnek Magyarországra, és maradnak-e nálunk az új honfoglalók, vagy sem? Jól végzi-e a dolgát a magyar kormány vagy nem?

 

 

Nos, aktuális tárgyilagos helyzetjelentésem, összefoglalóm:

A magyar-szerb határon jelenleg is építik rabok bevonásával azokon a szakaszokon a kerítést, ahol eddig csak gyoda (szinte semmit sem érő drótakadály) volt. Ez például Ásotthalom kb. 20 kilométeres határszakaszának kb. felét érinti. A kerítés működik, természetesen dupla soros, komolyabb anyagú kerítés jobb lenne, de a lényeg, hogy lassítja az átjutást.

Az embercsempészek jelenleg a szerb oldalról a kerítésig kísérik a migránsokat, 300 euróért átvágják nekik a kerítést, de nem jönnek velük magyar területre. Ennek oka, hogy sokkal nagyobb valószínűséggel fogják el őket a magyar oldalon, mint tavaly, és lényegesen komolyabb büntetésre is számíthatnak, mint korábban. Több száz rendőr és katona van folyamatosan jelen a térségben. Nagyon jó, hogy itt vannak, valóban ellenőrzöttebb a helyzet, nem bóklásznak migráns-csoportok szabadon, de azért vannak gondok.

Profi határőrség kellene határmenti lakosokból, a készenléti rendőrök többsége nem kellőképpen motivált, alig várja, hogy hazamenjen (ahonnan hiányzik!), s egy részük unalmában a helyi traktorosokat igazoltatgatja, de előfordult, hogy a mi mezőőreinket zaklatták. Mindettől függetlenül jó, hogy itt vannak, a határátkelőnknél még kutyakenneleket is kialakítottak a folyamatosan itt tartózkodó és nagyon hasznos rendőrkutyák számára. Sok rendőr és katona azért jól együttműködik a mezőőrségünkkel, közösen kergetik a betolakodókat.

Ennek köszönhetően eltűntek a környékünkről a bűnöző-hordák (tavaly a röszkei és ásotthalmi benzinkutakon előfordult, hogy több száz gengszter gyűlt össze, és teljesen gátlástalanul, szabadon garázdálkodtak, rendőrt sem lehetett látni, tiszta Mad Max volt).

A rend tehát helyreállt, sokkal ellenőrzöttebb lett a zöldhatár, de ez rengeteg pénzébe kerül a magyar adófizetőknek. Lényegesen olcsóbb és hatékonyabb lenne 21. századi technikai eszközökkel őrizni a határvonalat, és gyors reagálású mobil határvadász egységekkel elfogni a határsértőket. Persze, a kiemelt rendőri jelenlétre még egy darabig azért szükség lesz az ország és a világ minden tájáról érkező bűnözők (az embercsempészet a legnagyobb üzlet lett) távol tartása miatt.

Az elfogott migránsok többsége bíróság elé kerül, vagy ha a tranzitzónán keresztül érkezett legálisan, akkor menekültkérelmét fogják elbírálni. Nagy részüket kiutasítják vagy kitiltják Magyarország területéről. Itt kezdődik azonban a gond, mert Szerbia nem fogadja őket vissza, így nyílt tábora kerülnek (ezért kellett pl. a körmendit megnyitni), ahonnan előbb-utóbb Nyugatra távoznak.

A kitiltásuk azonban 2-3 év múlva lejár, s ha időközben valamelyik nyugati államban kapnak valamilyen papírt, akár Nyugat felől vissza is térhetnek Magyarországra. A probléma tehát messze nincs még megoldva, és az is mellébeszélés, ha a szíriai háború elől menekülőkről beszélünk.

A csatolt képeken a napokban nálunk elfogott határsértők láthatók, akik többsége pakisztáni, Srí Lanka-i, marokkói, bangladesi, a szíriaiak kisebbségben vannak, a nőkről, gyermekekről nem is beszélve, akiket alig látunk.


(Toroczka László FacebookIdegen Áradat-SZKR)