Nógrádi: Olaszországnak vége lesz

Le kell állítani Líbiából az embercsempészést, mert különben Olaszországnak lesz vége – hangsúlyozta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Beszélt arról is, hogy a németek által közzé tett statisztika sokkolta a közvéleményt: idén még egymillió migráns érkezik Európába, majd vége lesz a migrációs válságnak. A szakértő szerint ez túl szép lenne ahhoz, hogy igaz legyen.

Vasárnap több száz migráns fulladt a Földközi-tengerbe Egyiptom partjainál, ahol egy évvel korábban az olaszországi Lampedusa szigetétől több mint 200 kilométerre délre felborult egy túlzsúfolt hajó, amely több mint 800, Európába tartó menedékkeresőt rántott magával a hullámsírba. A négy, Egyiptomból Olaszországba tartó, túlzsúfolt hajót az észak-afrikai ország partjainál érte a szerencsétlenség hétfőre virradó éjszaka fedélzetükön négyszáz szomáliai menekülttel.

Közben az unió külügyi és védelmi miniszterei hétfőn és kedden a luxembourgi informális tanácsülésen a Földközi-tengeren át érkező migrációs hullám felerősödéséről és Líbia stabilitásának biztosításáról is tárgyalnak. Michael Fallon, a brit védelmi tárca vezetője megjegyezte, hogy a korább hírekkel ellentétében az EU tagállamai nem küldenek katonákat Líbiába az észak-afrikai ország helyzetének stabilizálására.

A Líbiában uralkodó káoszt kihasználva az Olaszországtól mintegy háromszáz kilométerre lévő észak-afrikai Líbia partjairól már sok ezren indultak útnak Európába. Tisztviselők szerint arra lehet számítani, hogy az időjárás javulásával az érkezők száma emelkedni fog.

Nógrádi György a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta, hogy az EU 100 millió eurót ítélt meg Líbia számára, csakhogy az országnak kevésbé van pénzre szüksége. A Moammer el-Kadhafi líbiai diktátor bukásához vezető 2011-es felkelés óta zűrzavar uralkodik az észak-afrikai országban. A líbiai kormány az ország területének mindössze egyharmadát uralja – magyarázta a szakértő.

 

(MTI/AP/Antonio Calanni)
(clicks: 28) (MTI/AP/Antonio Calanni)

 

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet a káoszt kihasználva több város foglalt el, köztük Kadhafi szülővárosát, Szirtet. Nógrádi György szerint elképesztő káoszt eredményezhet, ha az IÁ megindul délre és egyesül fekete Afrika más terrorista csoportjaival. Az EU célja ennek megakadályozása lenne – tette hozzá. A rendkívül gyenge líbiai kormánynak nincs megfelelő fegyveres ereje, amellyel stabilizálhatná az ország biztonságát.

Afrikában az ISIS-t támogató Boko Haram, magát “iszlamista szervezetként” feltüntető terrorcsoport okoz nagy problémákat Nigériának.

A Boko Haram nem azonos az iszlámmal, sőt szembe m,egy azzal. A háttérben az ISIS zászlaját tarta az egyik terrorista
(clicks: 2) A Boko Haram nem azonos az iszlámmal, sőt szembe megy azzal. A háttérben az ISIS zászlaját tarta az egyik terrorista.

 

Le kell állítani Líbiából az embercsempészést, mert különben Olaszországnak lesz vége – hangsúlyozta a biztonságpolitikai szakértő. (Amíg a marihuána legalizálásával gyengítené az ISIS-t az olasz főügyész, addig biztosak lehetünk abban, hogy Olaszország egyedül is ki tudja végezni önmagát. Nem kellenek ahhoz líbiai migránsok- a szerk.)

Nógrádi György a műsorban beszélt arról is, hogy a németek által közzé tett statisztika sokkolta a közvéleményt: idén még egymillió migráns érkezik Európába, majd vége lesz a migrációs válságnak. A szakértő szerint ez túl szép lenne ahhoz, hogy igaz legyen.

Németország a menekültek integrációjára az elkövetkező hat évben – feltéve, hogy sikeres lesz az integráció – 900 milliárd eurót költ el, amely az ország jelenlegi GDP-jének az egyharmada. Minden egyes migráns integrálása 450 ezer euróba kerülne, ami évi 17 milliárd euró plusz terhet jelent a német költségvetésben.

(Hirado.hu-Idegen áradat-SZKR)