Balassagyarmat hivatalosan is elítélte a székelyek elleni jogtiprásokat

Balassagyarmat Dobrocsi Lénárd önkormányzati képviselő javaslatára elítélte a székelyek ellen irányuló román jogsértéseket.

A “legbátrabb városként” ismert Balassagyarmaton a hétvégén emlékeztek meg a csehkiverés hőseire, és ennek keretében hagyományteremtő céllal a város képviselő-testülete egy határozatot is elfogadott. A jobbikos önkormányzati képviselő által benyújtott javaslat tartalma a székely autonómiatörekvések elleni román hatósági visszásságok elítélése.

Múlt hét csütörtökön Balassagyarmat képviselő-testülete határozatban fejezte ki tiltakozását “a romániai magyarság kisebbségi jogait és a székely autonómiatörekvéseket érő még mindig tapasztalható hatósági visszásságok ellen”. A kiállásra a Civitas Fortissima városünnep alkalmából hagyományteremtő céllal került sor. Mint arról korábban már írtunk, a kezdeményezés elindítója Dobrocsi Lénárd jobbikos önkormányzati képviselő volt.
A határozati javaslat nemcsak a jogtiprások ellen emel szót, de felkéri egyben a város polgármesterét, hogy “kezdeményezze Magyarország önkormányzatainál a hasonló szolidaritási nyilatkozatok megtételét, “ezzel is kifejezve a magyarság egységes kiállását a romániai magyarság jogainak védelme érdekében”.
Mint arról többször hírt adtunk, Erdélyben jelenleg is zajlik egy koncepciós eljárás két vármegyés fiatal ellen. Egyikük két hónapja, másikuk egy hónapja van már előzetes letartóztatásban, miközben a román hatóságok semmilyen meggyőző bizonyítékot nem tudtak felmutatni az ellenük felhozott állítólagos terrorista vád kapcsán.
A székely autonómiatörekvések elleni hadjárat nyomán Erdély szerte tüntetések zajlanak, több magyarországi országgyűlési, de még európai parlamenti képviselő is felemelte a szavát, Balassagyarmat városának kiállása pedig újabb ékes példája annak, hogy sok helyen nem múlt még el a határon túli magyarok iránt érzett szolidaritás.

(Alfahír nyomán Székelyföld nem Románia! – SZKR)