péntek, október 25, 2024
9.6 C
Budapest
Rock
Kalapács és az Akusztika - Fagyott világ
Klasszikus
Marin Marais - Marche Tartare, IV.55

Előkerült Irán vezérkari főnöke, akiről felmerült, hogy Moszad-kém

Ahogy korábban megírtuk, felmerült annak a gyanúja, hogy Eszmail Kaáni, Irán vezérkari főnöke Izraelnek kémkedhet. Ez azért vetődött fel, mivel egymás után megúszott két célzott likvidálást is, miután előzőleg arról a találkozóról is idő előtt távozott, amelyen Naszrallahot légibombázással megölték. Mindezek után eltűnt a nyilvánosság elől, de most előkerült és úgy tűnik, továbbra is szolgálatban van.

A közelmúlt eseményei komoly kérdéseket vetettek fel Irán egyik legfontosabb katonai vezetője, Eszmail Kaáni sorsa és lojalitása körül. Kaáni, aki az iráni Forradalmi Gárda elit alakulatának, a Kudsz-erőknek a parancsnoka, hosszú ideig eltűnt a nyilvánosság elől, miután két egymást követő célzott izraeli likvidálási kísérletet is megúszott. Az iráni hatóságok nem reagáltak azonnal a hírekre, de a titokzatos eltűnése és a kémkedéssel kapcsolatos spekulációk felerősödtek.

Kaáni egyik gyanús cselekedete az volt, hogy idő előtt távozott egy olyan találkozóról, amelyen később Hassan Naszrallah, a Hezbollah vezetője légicsapásban meghalt. Ez a váratlan távozás, valamint az, hogy Kaáni többször is megmenekült az izraeli támadások elől, elég volt ahhoz, hogy híresztelések terjedjenek el: talán ő maga is szerepet játszik az iráni hírszerzés izraeli beszivárgásában, ugyanis mint kiderült, a Moszad elhárításáért felelőles parancsnok is izraeli kém.

Irán a sajtóban megjelent hírek szerint belső vizsgálatot indított, hogy kiderítse, valóban fennáll-e a kémkedés gyanúja. Egyes jelentések szerint Kaánit kihallgatás alá vonták, és szívrohamot kapott a kihallgatás során, ami miatt kórházba szállították. Ennek ellenére az iráni állami televízió nemrégiben képernyőn mutatta őt egyik közvetítésében egy nyilvános eseményen, amely megerősítette, hogy továbbra is szolgálatban van.

A felvételeken Kaáni egy temetési szertartáson vett részt az iraki Karbala városában, ahol Abbasz Nilforoushan tábornoknak, az iráni Forradalmi Gárda egyik vezetőjének tiszteletére tartottak megemlékezést. Nilforoushan a szeptember 27-i izraeli légicsapásban vesztette életét, amely a Hezbollah vezetésére mért halálos csapást is. Kaáni jelenléte ezen az eseményen megerősíti azt, hogy továbbra is fontos szerepet játszik Irán katonai vezetésében.

Irán és Izrael háborúban

Kaáni helyzete különösen feszültté vált, mivel az iráni proxycsoportok, köztük a Hezbollah és a Hamasz, az október 7-i támadások óta rendszeresen támadják Izraelt.

Az iráni vezetés, köztük Kaáni, továbbra is szoros kapcsolatban áll a régió számos milíciájával, így a Hezbollah mellett a gázai Hamasz és a jemeni húszi lázadók is az iráni támogatás fő haszonélvezői. Ezek a csoportok a palesztin nép ügyének kiterjesztését szolgálják, miközben nyomást gyakorolnak Izraelre. Kaáni szerepe kulcsfontosságú ebben az összefüggésben, hiszen ő irányítja az Iránnal szövetséges csoportokkal való kapcsolattartást és koordinációt.

Mindeközben Izrael nem hagyta válasz nélkül Irán és szövetségesei támadásait. Az izraeli légierő folyamatosan csapásokat mér a Hezbollah pozícióira Dél-Libanonban, míg az izraeli hadsereg földi offenzívát indított, hogy visszaszorítsa a Hezbollah fegyveres erőit és infrastruktúráját. Izrael továbbá kilátásba helyezte, hogy válaszcsapást mér az október elején indított iráni ballisztikus rakétatámadásra is.

A kérdés azonban továbbra is fennáll: vajon Kaáni valóban ártatlanul került a gyanú árnyékába, vagy valóban izraeli befolyás alatt áll? Bár jelenleg újra a nyilvánosság előtt van, a találgatások és a feszültségek nem csitulnak. Az iráni-izraeli konfliktus tovább éleződik, és a régió stabilitása egyre inkább veszélybe kerül.

Kapcsolódó cikkeinket ajánljuk:

Megúszott minden légicsapást: Izraeli kém volna Irán vezérkari főnöke?

A Moszad végzett a Hamász vezetővel egy órákkal korábban ágya alá rejtett bombával

Ahmadinezsád: Az iráni Moszadért felelős elhárítás főnöke egy Moszad-ügynök volt

Irán gyengesége, Izrael erőssége: árulók-kémek a perzsák soraiban

Válaszcsapás: Így dolgozik a Moszad (II/II.) – Csipogós terrorakció háttere

(Szent Korona Rádió)

Legfrissebb

Kevés narancsot, annál több fémreszeléket tartalmaz a Fanta

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán megjelent figyelmeztetés szerint...

Kétezer ukránt kerítettek be Kurszknál, ahová az észak-koreaiak is megérkeztek

Mintegy kétezer ukrán katonát bekerítettek az orosz erők a...

Putyinnak átadták a BRICS bankjegyét

Az október 22-én Kazanyban megnyílt és ma véget érő...

Keresztényellenesség Izraelben: levennék az elesett katona sírjáról a keresztet

A védelmi minisztérium szerint a sírkő sérti a sírokat...

Kategóriák

Kevés narancsot, annál több fémreszeléket tartalmaz a Fanta

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán megjelent figyelmeztetés szerint...

Putyinnak átadták a BRICS bankjegyét

Az október 22-én Kazanyban megnyílt és ma véget érő...

Keresztényellenesség Izraelben: levennék az elesett katona sírjáról a keresztet

A védelmi minisztérium szerint a sírkő sérti a sírokat...

Nagyon román: Politikusok „ellenőrizték” a gázszivárgást öngyújtóval, a videót közzé is tették

Romániában úgy hívják fel a figyelmet a gázszivárgás veszélyeire...

Hadseregbe való jelentkezéssel úsznák meg a börtönt az ukrán pedofilok

Úgy látszik, mégis akad olyan, aki szívesen állna az...

Jakab Péter próbálja menteni a bőrét – Gyurcsányhoz és Magyar Péterhez dörgölőzne

Jakab Péter október 23-a alkalmából egy videót tett közzé,...

Kapcsolódó cikkek

Rock
Kalapács és az Akusztika - Fagyott világ
Klasszikus
Marin Marais - Marche Tartare, IV.55