Újabb ország enged LMBTQP témában gazdasági érdekek miatt

Sok pénz folyik be az LMBTQP turizmusból, és sajnos ez arra késztetheti az országokat, hogy szakítsanak normalitáspárti politikájukkal. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A guyanai turisztikai szövetség (THAG) elnöke, Dee George egy konferencián arról beszélt, hogy a dél-amerikai országnak úgy kellene pozicionálnia magát, hogy hasznot húzzon az LMBTQP turizmusból. A buzeráns utazók évente mintegy 200 milliárd dollárral járulnak hozzá a világ turisztikai szektorához, ebből pedig 65 milliárd dollárt az Egyesült Államokból érkezők költik el.

„Ha azt feltételezzük, hogy Guyana csak a globális LMBTQ utazási piac egy százalékát is meg tudná szerezni, akkor ez évi kétmilliárd dolláros becsült bevételnövekedést jelentene. Ha az ország csak az USA queer utazóinak öt százalékát meg tudná szerezni, az 325 millió dollár éves bevételt jelentene a turisztikai ágazat számára” – mondta George a Guyana Together rendezvényen a szeptember 27-i turisztikai világnapot megelőzően.

A helyi turisztikai szervezet ezért eltöröltetné a brit gyarmati időkből származó büntető törvénykönyv azon szakaszait, amelyek alapján jelenleg akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható a deviáns férfiakra. Dee George tolmácsolta a turisztikai szövetség tagjainak véleményét, miszerint a normalitáspárti guyanai törvények miatt már eddig is „elestek a potenciális bevételeiktől”, és a törvényi szabályozás miatt olyan kép alakult ki az országról, hogy az nem eléggé nyitott.

Joel Simpson, az egyik guyanai LMBTQP szervezet, a SASOD vezetője szerint a helyzet azért is visszás, mert már több mint 50 éve nem is alkalmazzák a büntető törvénykönyv vonatkozó passzusait. Ez azonban nem garancia semmire, mert az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat ettől még jogilag továbbra is bűncselekménynek számít. „Amikor este lefekszel a szállodai szobádban és intim kapcsolatba kerülsz a partnereddel, csak mert azonos nemű párkapcsolatban élsz, gyakorlatilag csak egy még le nem bukott bűnöző vagy – így hogyan tudnád biztonságban érezni magad egy olyan országban, mint Guyana?”

A konferencián Simpson is arról beszélt, hogy mivel az LMBTQP utazók a teljes turisztikai ágazat hét-tíz százalékát teszik ki, ezért Guyana súlyos pénzektől esik el. „Különösen azért, mert Guyana olyan országokkal van körülvéve, amelyek LMBTQ-barát hozzáállással működnek, így potenciális utazókat és értékes turisztikai bevételeket veszítünk addig, amíg az LMBTQ embereket – turistákat, barátokat, családtagokat, munkatársakat, a hozzánk nagyon közel álló személyeket – kriminalizáló törvényeink fennmaradnak.”

Guyana az egyetlen ország Dél-Amerikában, és az egyetlen szárazföldi ország az egész amerikai kontinensen, ahol törvény tiltja az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatot. A konzervatív társadalom többnyire elítéli az LMBTQP embereket, bár a hozzáállás lassan változik és a társadalom sajnos egyre jobban “érzékenyítetté” válik. 2018 júniusában került sor az ország első pride felvonulására különböző politikai és vallási vezetők támogatásával – ez a felvonulás nemcsak az országban, de az angol nyelvű karibi térségben is az első volt. A 2015-ös választások során a nagyobb parlamenti pártok mindegyike támogatta a dekriminalizációt, később egy népszavazás ötlete is felmerült, de jelenleg hivatalosan nincs napirenden a büntető törvénykönyv módosítása.

Hol a gyermekvédelem?! Egy tanár, aki “drag queen” szörnyeteg

(Humen nyomán Szent Korona Rádió)