A Budai várban is tanyát vertek a csövesek

Budavár közterületei, különösen a Filozófusok kertje, egyre romosabb állapotban vannak: szeméthalmok, hajléktalanszállások és elhanyagolt zöldterületek jellemzik a környéket. V. Naszályi Márta polgármester a Fideszre mutogat, miközben a kerület lakói önként szedik a szemetet, változást azonban nem látnak.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Emberi fekáliacsapdák, töméntelen szemét, csavargók átmeneti szálláshelyei, eldobott műanyagok, italosüvegek és női bugyi. – Ez ma a gellérthegyi látkép, egész pontosan a Filozófusok kertjének környéke, ahol katasztrofálissá vált a helyzet a gondozatlan zöldfelületek miatt. A szemétdomb ugyan a Karácsony Gergely által vezetett főváros sara, V. Naszály Márta budavári polgármester azonban így is a Fidesz–KDNP-re mutogat ahelyett, hogy rendszeresen takaríttatott volna. Más baloldali kerületvezetőkkel szemben ugyanis ő nem vette át a terület gondozását, inkább hagyta, hogy az első kerületiek maguk szedegessék a szemetet önkéntes munkában.

Az állandó, a lakosságot bosszantó problémát a kerület egyik csoportjában vetették fel ismét, szomorkodva egyúttal azon is, hogy hiába szedik két éve a szemetet a Filozófusok kertjénél önkéntes munkában, az állandóan visszatermelődik. Az áldatlan állapot nem kizárólag a Gellérthegyre, hanem a Vérmezőre, a Batthyány térre és más közterületekre és parkokra is jellemző, közös pont, hogy általában mindegyik terület Karácsonyék gondatlanságából néz ki úgy, ahogy kinéz. Persze lehetett volna másként is az elmúlt öt évben, hiszen V. Naszályi Márta polgármester kezdeményezhette volna a főváros által elhanyagolt feladat átvételét, így a kerület már rég maga számolhatta volna fel a tarthatatlan helyzetet. De végül nem ez történt…

A kerületieknek elegük van a szeméthalmokból Fotó: Bencze Jalics

Szeméthalmok: „Mint valami lepratelep, olyan lett a kerület”

Évek óta küzdünk a változásért, de semmi – írta egy kerületi.

Gusztustalan. Szomorú, hogy a vezetést nem érdekli – véleményezte egy budavári.

Sosem gondoltam volna, hogy amikor azt a rengeteg szemetet összegyűjtöttük, újratermelődik – jegyezte meg egy önkéntesként szemetet szedő lakó.

Apró gyerekekkel voltam ott, ledöbbenve láttuk, hogy egy fedél nélküli ott aludt a hálózsákjában, rengeteg szétdobált holmival és szeméttel körbebástyázva. Ijesztő volt a látvány…” – mesélte egy nagymama.

Batthyány tér, Corvin tér, Szilágyi és Mária tér, de napestig lehetne sorolni. Az ember gyomra kifordul, mint valami lepratelep, olyan lett a kerület – kommentelte a helyzetet egy budavári.

Nálunk a Vérmezőn dettó ez van. Páran összefogtunk és szemétszedéseket szervezünk. Az FKF partner benne. Sőt gyakran csak úgy egyénileg is lemegyünk és összeszedjük, ami van. Ígéretet kaptunk parkőrre, kíváncsian és reménykedve várjuk – írta egy másik kerületi lakos.

Női bugyi a gazban – és ez Budavár „zöldfelülete” Fotó: Bencze Jalics

A bukott V. Naszályi a Fideszre mutogatott

A kerületiek V. Naszályi védekezését azonnal lesöpörték és a helyzetre reagálva tudtára adták a polgármesternek, hogy unják a másra mutogatást… A baloldali polgármester ugyanis azzal védekezett a kritikákkal szemben, hogy a Fidesz hibájának minősítette a helyzetet.  Kezdeményezésére a főváros stratégiai tervezésbe fogott és 2023 őszén írásos árajánlatot adott a Filozófusok kertje, Sárkányrét területének közösségi tervezéssel összekötött tájépítészeti koncepcióterv készítésére. Ezek után a képviselő-testület elé vitte a Gellérthegy és a Tóth Árpád sétány fejlesztéséről szóló szándéknyilatkozattal. A jobboldali többség azonban módosító javaslattal élt, és inkább azt szorgalmazta, hogy a főváros a Vérmező, Tabán, Tóth Árpád sétány, Gellérthegy, Európa-liget közcélú zöldterületeit adja tulajdonba az I. kerületnek. A baloldali polgármester ezt nem akarta és elengedte a gyeplőt, a szemét pedig csak gyűlt, nem beszélve a sátrazó csövesekről.

HZ1_4565
Böröcz László újonnan megválasztott polgármester szerint V. Naszálynak csak cselekednie kellett volna  Fotó: MW

„Ha a polgármester asszony akart volna valóban intézkedni, tudott volna” – mondta el a Metropol kérdésére Böröcz LászlóAz újonnan megválasztott fideszes polgármester szerint, ha már a kerület fizetné a a főváros helyett a nevezett területek gondozását, akkor az volna logikus, ha a kerület megkapná a fővárostól a tulajdonjogokat is. V. Naszály Márta pedig nem érvényesítette a testület ezen döntését, nem képviselte a kerületiek érdekét, ugyanakkor máshol sem tart rendet.

Egyre több a besurranó tolvaj a fővárosban – újabb eset

Életfogytot kapott a több embert megölő hajléktalan

(Metropol nyomán Szent Korona Rádió)