Máig megoldatlan a világtörténelem egyik legnagyobb rejtélye

A Roanoke kolónia rejtélyes eltűnése az amerikai történelem egyik legmegmagyarázhatatlanabb tragédiája: 117 angol telepes tűnt el az Észak-Karolinához tartozó Roanoke-szigetről. Több mint négy évszázada fedi homály rejtélyes sorsukat, a kutatók azóta sem tudtak megdönthetetlen bizonyítékkal szolgálni az eltűnésükre vonatkozóan.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

John White vezetésével 1585-ben telepesek egy csoportja érkezett az Újvilágba, hogy otthont teremtsenek maguknak a Roanoke-szigeten. Kezdeti optimizmusuk hamar elmúlt, a kemény telek, a fogyatkozó élelemkészletek és a bennszülött törzsekkel való feszült kapcsolatok súlyos kihívások elé állították őket.

White 1587-ben visszatért Angliába, hogy utánpótlást vigyen, de a spanyol Nagy Armada támadása miatt három évre el kellett halasztania a visszaútját. Amikor 1590-ben végre visszatérhetett, a kolónia üresen állt. A házak romokban hevertek, egyetlen ember sem volt sehol, és csak egy rejtélyes “Croatoan” felirat utalt a telepesek sorsára.

Azóta számtalan elmélet született a Roanoke kolónia eltűnésének okát illetően. A Promotions.hu cikke szerint vannak, akik betegséget vagy éhezést feltételeznek, míg mások bennszülött támadástól vagy akár kannibalizmustól tartanak. A Chesapeake-öböl menti településen egy fába faragva találtak egy “Croatoan” feliratot, amit egy barátságos indián törzs neveként értelmeztek. Ebből az eltűnt kolóniát keresők arra jutottak, hogy délre kell hajózniuk, a törzs központjához, a Hatteras-szigetre. Miután azonban hajóra szálltak, a viharos időjárás egyre északabbra kényszerítette őket, egészen addig, míg nem maradt más választásuk, mint hazatérni. Angol hajó nem is jutott el később sem a Hatterasra, de az Outer Banks mellett elhajózó spanyolok később integető és európai stílusú hangszereken játszó indiánokat láttak.

Két olyan hipotézis is létezik, amelyek szerint az angolok sorsa tragikus véget ért.

Az egyik alapján a Karib-térségben tartózkodó spanyolok valahogy tudomást szereztek a kolónia létezéséről, így megkereshették és kifoszthatták.

A másik erőszakos halálról szóló elmélet a különböző indián törzsek hatalmi harcát teszi felelőssé azért, hogy a telepesek soha többé nem kerültek elő. A szárazföld belsejébe költözött kolónia lakosainak indián szövetségeseit vélhetően legyőzte egy másik törzs, és amikor ez megtörtént, az angolokat már senki nem védte: a férfiakat lemészárolták, a nőket, gyermekeket rabszolgasorba vetették.

(origo.hu nyomán Szent Korona Rádió)

„Végre elérkezett az óra, amikor letéphetjük a gyűlölt vörös rongyot”

Több ezer éves tárgyakat találtak egy tóban