Vicc: A hágai Nemzetközi Törvényszék letartóztatási parancsot adott ki Sojguék ellen

A hágai Nemzetközi Büntető Törvényszék (ICC) kedden letartóztaási parancsot adott ki Szergej Sojgu egykori védelmi miniszter és Valerij Geraszimov tábornagy, orosz vezérkari főnök ellen.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A testület a két katonai vezetőt Ukrajna területén elkövetett háborús bűnökkel és emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolja, mivel szerintük felelősek civilek és civil objektumok elleni rakétacsapásokért.

Az ICC a 2022 október 10 és 2023 március 9 közti időszakot vizsgálva arra jutott, hogy az ukrán elektromos hálózat a civil infrastruktúra része, ezért az ezt kiiktatni kívánó orosz rakétacsapások háborús bűncselekménynek számítanak – különösen úgy, hogy a támadások több civil áldozatot is követeltek.

A hágai Nemzetközi Büntető Törvényszéknek sem Oroszország, sem Ukrajna nem tagja. Moszkva többször is leszögezte, hogy az energiahálózat legitim katonai célpontnak számít. Kijev pedig biztosította a testületet arról, hogy elismeri joghatóságát az Ukrajna területén elkövetett háborús bűncselekményekben.

Az ICC az orosz-ukrán háború kezdete óta összesen kilenc letartóztatási parancsot adott ki orosz vezetők ellen. A legfontosabb közülük Vlagyimir Putyin elnök, akit a megszállt területeken élő ukrán gyerekek  tömeges deportálása miatt kéne bíróság elé állnia. (A tömeges deportálás alatt azt értik, hogy biztonságos helyre vitték a gyerekeket, a veszélyes zónákból. Valóban hatalmas háborús bűn…)

A hágai Nemzetközi Törvényszékének nincsenek eszközei a döntés érvényesítéséhez, és teljes egészében a döntését az 1998-as Római Statútum aláírásával elfogadó tagállamok hatóságaira kell hagyatkoznia. Így ahogy arról részletesen írtunk, annak ellenére, hogy Putyin letartóztatására kicsi az esély, az diplomáciai lehetőségeit beszűkíti egy elfogatóparancs – a jog szerint még a magyar hatóságoknak is kötelességük lenne letartóztatni őt.

Letartóztatná a Nemzetközi Büntetőbíróság Putyint az Ukrajnából Németországba menekített gyerekek miatt

(Vadhajtások nyomán Szent Korona Rádió)