Az ISIS videóban szólítja fel a híveiket, hogy támadják meg a “kereszt államait” (+Videó)

Közzétette újabb brutális, propaganda videóját az Iszlám Állam. Lángoló, ledőlő Eiffel-torony, kivégzések, a párizsi merényletek montázsa és a World Trade Center elleni merénylet képei is láthatóak a videón. 

A terrorszervezet a videóban a híveiket arra szólítja fel, hogy támadják meg a “kereszt államait”, mindezt a szíriai és iraki bombázásokért, bosszúból.

 

A szélsőséges-keresztényellenes (és egyébként a muszlimellenes) ideológia túlélheti az Iszlám Államot

Hiába győzik le katonailag az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezetet Szíriában és Irakban, annak embertelen, vallástalan ideológiája tovább él majd, ha okai megszüntetéséért nem tesznek meg mindent Európában és a Közel-Keleten.

Rostoványi Zsolt iszlámszakértő, Budapesti Corvinus Egyetem rektora az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában) arról beszélt: ha katonailag fel is számolják Szíriában és Irakban az IÁ-t – ami nem lehetetlen, csak politikai döntés kell hozzá -, akkor az európai országokból csatlakozott elmebetegek visszatérnek az unióba, jelentősen növelve a terrorveszélyt.

Ehhez rendezni kell a közel-keleti államok helyzetét, hiszen a térségben jelenleg is négy “bukott állam” van, amelyekben a hatalom képtelen ellenőrizni területét, emellett több országban jelentősen romlottak az életkörülmények az arab tavasz óta. Európában pedig a muszlimok integrációját kell előmozdítani a radikális ideológiák visszaszorulása érdekében – figyelmeztetett teljesen abszurd módon. Ha valóban iszlámszakértőről beszélnénk, tehát, ha valóban értene az iszlámhoz, akkor tudná, hogy ez lehetetlen, tekintve, hogy az iszlám – aminek normális, eredeti formáját tiszteljük -, nem európai vallás, így nagy tömegekben integrálhatatlanok a képviselői, tekintve, hogy azok nem európai értékeket vallanak. Nem véletlenül ott jelent meg az iszlám ahol, és azoknak, akik követték eredetileg… Nem az a megoldás, hogy az integrációra törekszünk, hanem az, ha visszaküldjük ezeket a népeket oda, ahonnan jöttek.

Rostoványi Zsolt kijelentette, hogy szerinte nem igaz, hogy az iszlám vallás idegen Európától, hiszen a Balkánon 9,5 millió őshonos muszlim van, az unió tagállamaiban pedig 25-30 millióan élnek. Ehhez csak annyit tudunk hozzátenni, hogy a Balkánon valóban viszonylagosan “őshonos”, azonban az Unió területén hiába élnek ennyien, az még nem legitimálja őket semmire, hiszen korábban kialakultak már a “no-go zónák” és a különböző integrálhatatlan területek. Pont, hogy ebből a tapasztalatból fakadóan bizonyítják be azt, hogy nem működik.

Ha az unióban tovább nő az iszlámellenesség, az éppen a radikális iszlám visszaszorulását célzó, beilleszkedést elősegítő politikát nehezíti meg – mondta szintén a rossz diagnózist és a még rosszabb félrekezelési metódust.

A “dzsihádista” kifejezés és jelző pedig annyira bulvárszintű, hogy csodálkozunk, hogy aki ilyen jelzőkkel dobálózik, hogyan lehet “iszlámszakértő”. Tekintve, hogy egy vallási tanításról van szó, aminek lényege az önmagunkban megvívott harc, és nem a szélsőséges, eszetlen gyilkolászás, mint aminek próbálják beállítani. A belső és külső harcról pedig eredetileg Jézus Krisztus is beszél, meg egyébként minden vallás valamilyen szinten. Amelyik muszlim a “dzsihádra” hivatkozva követ el szörnyűséges merényleteket, ő maga sincs tisztában ezzel a tanítással, és annak egy kifordított, szektariánus, nagyon rossz értelmezését ismeri csak, ami szerencsére az össz iszlám közösségre a világon nem jellemző.

Beszélgetés egy volt ISIS katonával – Az Iszlám állam már Európában van

Michael Delefortrie egy szekuláris keresztény családban nőtt fel a belga Antwerpenben. 2006-ban, 17 éves korában váratlanul és titokban áttért az iszlámra. Igazi muszlim hívő lett. Egyik nap arra ért haza, hogy édesapja eldugja a Koránját és az imaszőnyegét. Delefortrie dühbe gurult, ráordított az apjára, hogy ne merjen hozzáérni a szent könyvhöz. Apja is felkapta a vizet, és visszakiabált: ha muszlim akarsz lenni, akkor menj innen!

És Delefortrie ment. Egy, a helyi mecset alatti lakásba költözött, ott élt két éven át.

Mindeközben Antwerpen másik részén egy kisstílű bűnöző, Fouad Belkacem egyre nagyobb hírnevet szerzett magának azzal, hogy nyilvánosan és erőszakosan éltette az Iszlám Államot, illetve elkezdte hirdetni, hogy Belgiumban a Kalifátus és a saría lesz az uralkodó.

Belkacem nemsokára megalapította a Sharia4Belgium nevű csoportot és összekötve azt nemzetközi mudzsahidhálózatokkal, fiatal európaiakat szervezett be a dzsihádisták közé.

Delefortrie Belkacem egyik legnagyobb csodálója lett. 2013 decemberében buszra szállt, Antwerpenből a németországi Kölnbe utazott, majd taxin Düsseldorfba, aztán repülővel Törökországba, Isztambulba. Onnan átcsempésztette magát Szíriába és csatlakozott az Iszlám Államhoz. Sok nyugati fiatal élt már az aleppói ISIS-táborban, nemzetközi dzsihádista szervezetek toborozták őket, hogy legyenek az ISIS Kalifátusának harcosai. Delefortrie francia, belga, holland és tunéziai harcosok között élt, sok képet posztolt a Facebookra, volt amelyiken Kalasnyikovval pózolt. Mivel Delefortrie nem volt született muszlim, az ISIS-harcosok őszinte bizalmát soha nem nyerte el.

Egy idő után Delefortrie visszatért Belgiumba és nemsokára le is csaptak rá a belga hatóságok. Kihallgatták, de Delefortrie tagadta, hogy bármi rosszat csinált volna. Azt állította, „ideológiai támogatás” és a „jobb élet reménye” miatt ment Szíriába.

Ebben az időben kezdődött Belgium eddigi legnagyobb terrorizmussal összefüggő tárgyalássorozata. A hatóságok a Sharia4Belgium tagjait bíróság elé állították, és 2016 januárjában másodfokú ítéletben a szervezet vezetőire, köztük Belkacemre tizenkét év börtönt szabtak ki.

Delefortrie három év felfüggesztettet kapott.

A Fusion a brüsszeli terrortámadás után készített vele exkluzív interjút.

Michael Delefortrie történetében az egyik legérdekesebb, hogy nem illeszkedik abba a profilba, ami általában a nyugati világból toborzott ISIS-katonákra illik: nem bevándorló, nem voltak beilleszkedési gondjai, nem voltak komoly családi problémái.

Hogy miért csatlakozott az Iszlám Államhoz? Azt mondta, mert hisz egy a nyugatinál jobb társadalomban. Ez pedig az Iszlám Állam Kalifátusa és a saría.

Delefortrie korábbi belgiumi barátai közül amúgy nagyjából hatvanan csatlakoztak az Iszlám Államhoz, a férfi szerint sokan közülük „már a Paradicsomban vannak”. Azaz meghaltak az Iszlám Államért.

Delefortrie az interjúban arról is beszélt, hogy megérti, miért követték el a dzsihadisták az európai merényletet: Senki nem ítéli el azokat, akik naponta muszlimokat bombáznak le. Miért ítélném el saját testvéreimet? – mondta

A riporternő megkérdezi Delefortrie-t, hogy mi az álma, mire a férfi azt válaszolja, szeretne az Iszlám Állam Kalifátusában élni a iszlám törvények szerint, akár itt Európában.

Mire az újságíró: – Az Iszlám Állam terjeszkedik. Egyszer pedig ideér?

– Nem. Már itt van Európában. Az Iszlám Állam nem egy csoport. Egy ideológia.

Kövesse rovatunkat a Facebookon is! Kattintson IDE.

(Idegen áradat – SZKR)