Az “Iszlám Állam” egy oroszországi börtönben rendezett túszejtést

Az “Iszlám Állam” általi túszejtés zajlik az IK-19 kódnevű szigorúan őrzött orosz börtönben, az orosz biztonsági szolgálat a börtön lerohanására készül. A Volgográd közelében lévő szurovinikói létesítményben az Iszlám Államhoz tartozó rabok az első hírek szerint a börtön igazgatóját, annak helyettesét és valószínűleg több őrt is túszul ejtettek, legalább egyet pedig megöltek. Orosz források szerint félórás tűzharcban megölték az összes terroristát.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A túszejtők közzétettek egy videót, amin késsel hadonásznak, egy vértócsában fekvő börtönőr fölött állnak, az egyik túszejtő pedig azt mondja, hogy ők a csoport az Iszlám Állam mudzsahedjei. A videón felkavaró felvételeket látni.

Egy másik videóban az elkövetők az oroszországi muszlimokkal szembeni rossz bánásmód miatti megtorlásról beszélnek, és azt hangoztatják, hogy bosszút állnak azokért „a muszlim testvérekért”, akiket a moszkvai koncertteremben elkövetett, 139 halálos áldozattal járó márciusi terrortámadás után a hatóságok őrizetbe vettek. Ezek egyébként nem tekinthetőek tradicionális értelemben muszlimoknak: ezek a szélsőséges, ki tudja kik által felbujtott alakok egy zavaros “politikai iszlámot” követnek, ami a világ minden jóérzésű helyén üldözött. Leginkább az iszlám világban.

A biztonsági szervek felé jól bekötött orosz oldalak közölték négy feltételezett támadó nevét, üzbég és tádzsik állampolgárokról van szó. Az még nem világos, hogy hány túszt ejtettek, de állítólag a börtön vezetője, Andrej Devjatovot és a helyettese is köztük van. A Baza nevű híroldal úgy tudja, hogy az igazgató megsérült, és az intenzív osztályon ápolják, miután vagy sikerült elmenekülnie, vagy sebesültként maguk a túszejtők adták ki.

A túszejtők Telegram-csatornák szerint kétmillió dollárt és helikoptert követelnek. Közben a biztonsági szolgálatok az épület lerohanására készülnek, illetve a Mash és a Baza Telegram-csatornák szerint már el is kezdődött az akciójuk. A helyi lakosok pedig lövöldözés hangjait hallják, és egyes hírek szerint két vagy három túszejtő meg is sebesült. A legfrissebb hírek szerint félórás tűzpárbajban megölték az összes túszejtőt.

Moszkvában március 22-én követtek el brutális terrortámadást egy koncertterem ellen, ebben 139-en haltak meg. A támadást az Iszlám Állam afgán ága vállalta magára. Júniusban a dél-oroszországi Dagesztánban egy zsinagóga, két ortodox templom és egy rendőrőrs ellen hajtottak végre az iszlamisták támadást, ezekben legalább 15 rendőrt és egy papot megöltek.

(Meduza, Guardian)

 

A tálibok szerint is az USA és Izrael áll az “Iszlám Állam” mögött

Válaszcsapás: Megfenyegetett a romániai Iszlám Állam