Terrortámadás az ortodox pünkösdkor Dagesztánban

Tegnap este Telegram csatornánkon beszámoltunk róla, hogy terrortámadás történt Dagesztánban, melynek egy pap is áldozatul esett. Részletes információkkal jelentkezünk ezen cikkben. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Fegyveresek támadtak meg két zsinagógát és két templomot az ortodox pünkösd ünnepén az észak-kaukázusi Dagesztán köztársaságban, Derbent és Mahacskala városokban.

A támadásban több tucatnyian, köztük legalább 15 rendőr, egy pap és egy biztonsági őr vesztette életét. Mahacskalában, Dagesztán legnagyobb városában egy ortodox papnak elvágták a torkát, Derbentben egy templomot és egy zsinagógát támadtak meg alig 40 perccel az esti ima megkezdése után, majd az épületekre Molotov-koktélt dobtak. Szergokola faluban megtámadtak egy rendőrségi járművet. A hírek szerint őrizetbe vették Magomed Omarovot, a Mahacskalához közeli Szergokalinszkij körzet vezetőjét, is, akinek állítólag két fia is részt vett a támadásokban.

A támadók közül hatan meghaltak, a többieket egyelőre a rendőrség keresi.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) terrortámadásként kezeli az esetet, amelyet egyelőre senki sem vállalt magára, de Dagesztánban korábban több a szélsőséges politikai iszlámot követők által elkövetett támadás is történt – emlékeztet a BBC. Dagesztán Oroszország egyik legszegényebb része, túlnyomórészt muszlimok lakják.

Idén márciusban, Oroszország történelmének egyik legsúlyosabb merényletét, a Crocus City Hall koncertteremben történt támadást követően Vlagyimir Putyin és a Kremlt Ukrajnát és a Nyugatot hibáztatta, a sokak szerint általuk irányított Iszlám Állam akkor magára vállalta a terrortámadást.

Putyin akkor azt mondta, „Oroszország nem lehet az iszlám fundamentalisták terrortámadásainak célpontja”, mert „egyedülálló példája a vallások közötti harmóniának és a vallások és etnikumok közötti egységnek”. Ugyanakkor az FSZB közölte, hogy sikerült meghiúsítaniuk az Iszlám Államnak egy moszkvai zsinagóga ellen március 7-én tervezett támadását.

Továbbra is “érdekes”, hogy nem a vallásgyűlölő nyugatiak ellen, hanem a valódi tradicionális jegyeket felmutató Oroszország ellen követik el a terroristák a támadásaikat…

A törökök akadályoztak meg egy újabb merényletet Moszkvában

Az “Iszlám Állam” harcosai börtönből akartak szökni, két őrt túszul ejtettek (videók)

(444 nyomán Szent Korona Rádió)