Megint futni hagyják a csalókat?

Az ajánlóíveken szereplő hamis aláírásokkal összefüggő választás rendje elleni bűncselekmény gyanújával jelenleg is kilenc ügyben nyomoz a rendőrség – válaszolta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára Novák Előd országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére. Bár örvendetes, hogy a hatóságok fellépnek az ilyen visszaélések ellen, sajnos nem meglepő, hogy egyes pártok és kamupártok rendszeresen visszaélnek a választópolgárok adataival, pláne, hogy az ilyen ügyek általában felelősségrevonás nélkül zárulnak le… Az online ellenőrzési lehetőség bevezetése fontos lépés a csalások kiszűrésére, de az esetek száma azt mutatja, hogy további intézkedések szükségesek a választások tisztaságának megőrzéséhez. Érdemes lenne gyorsabb és hatékonyabb nyomozást végezni, hogy a visszaélések ne maradjanak következmények nélkül, és a választópolgárok bizalma megerősödjön a választási rendszerben.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az ajánlóíveken szereplő hamis aláírásokkal összefüggő választás rendje elleni bűncselekmény gyanújával jelenleg is kilenc ügyben nyomoz a rendőrség – válaszolta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára Novák előd (Mi Hazánk) országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére.

Novák jelezte: “a kamupártok mellett az egykor valós támogatással rendelkező pártok szoktak élni a politikusbűnözésnek” ezzel a formájával. Mint írta, jelzéseket kapott, hogy “a Mi Hazánk mellett a Jobbik ajánlóívein is szerepelnek az adataik, miközben évek óta megszüntettek minden kapcsolatot a balliberálissá vált párttal”.

Az egyébként, hogy a jellemzően korábbi választások idején rögzített adatbázisból hamis ajánlást adnak le a választópolgárok nevében a kamupártok vagy létező pártok jelöltjeire, nem újdonság, a választási szervek éppen ezért tették lehetővé, hogy online bárki ellenőrizhesse, kiknél szerepel az ajánlása, így kiszűrhetők a hamis ajánlások.

Rétvári Bence államtitkár válaszában azt írta Nováknak, hogy a mostani választások után a rendőrség nyomozó hatóságai összesen 12 büntetőeljárást indítottak közbizalom elleni bűncselekmények gyanúja miatt, amelyekből jelenleg 9 eljárás van folyamatban, 3 ügyben a nyomozó hatóság a feljelentés elutasításáról döntött.”

Ahogy arról a HVG már írt, 2014-ben gyakorivá és a kamupártok jellemzőjévé vált az ajánlásokkal való visszaélés. Csomagban adták-vették a polgárok személyes adatait, melyeket több párt jelöltjének ajánlóívére is bemásoltak. Mivel egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat, a másolás nem mindig feltűnő, mégis törvénytelen:

az ajánlásmásolás- vagy hamisítás személyes adattal visszaélés és a választás rendje elleni bűncselekmény.

Vannak országosan ismert, helyben is népszerű képviselőjelöltek, akiknek nem okoz gondot rövid idő alatt sem összeszedni az előírt számú ajánlás akár többszörösét sem. Ám a kisebb, kevésbé ismert, esetleg frissen alakult, kevés aktivistával bíró pártok jelöltjeinek viszont már nehezebb a dolguk, míg egyes kamupártok erre építenek.

Nem csoda, hogy komplett iparág épült az ajánlásokkal visszaélésre. 2018-ban már jóval az aláírásgyűjtési időszak kezdete előtt megjelentek olyan ajánlatok, amelyek a még 2014-ben gyűjtött ajánlások, személyes adatok „újrahasznosítását” árulták jó pénzért.

Volt, aki élt is ezzel, csak nem mindenkinek sikerült: a 2018-as ajánlásgyűjtés hajrájában a rendőrök egy komplett aláírásgyárra csaptak le a IX. kerületben. Az ingatlanból 36 embert állítottak elő: jó órabérért az egyik párt íveiről a másikra írták át az adatokat, és külső adatbázisokból is másolgatták az ajánlóívekre a neveket:

Az ilyen “régi” adatsorok újrahasznosításakor már a helyi választási iroda ellenőrzésekor kibukik az, ha az ajánlást adó választó esetleg több éve halott. Az élő választóktól származó, de sok másik jelölthöz is átmásolt ajánlások viszont csak akkor derülnek ki, ha a csalást a választó maga fedezi fel, így kibukik, hogy

csak egy pártnak írt alá, aztán másik 15-nél is felbukkan a neve ajánlóként.

Újabb kamupártos csalásra készül Gődény György?!

(HVG nyomán Szent Korona Rádió)