Szombathelyi Haladás: A NER-rendszer áldozata

2024. július 9-én, kedd délután taggyűlést tartott a Szombathelyi Haladás Kft. vezetősége, ahol kimondták, azt amit senki nem szeretett volna hallani. Hazánk egyik legrégebbi, 105 éves csapata megszűnt. A Hali esete kiváló példa arra, hogy miként épül fel a magyar futball világa. A támogatott csapatokba öntik a végtelen mennyiségű pénzt, amiért cserébe jönnek kisebb nagyobb eredmények. Amint valaki kiesik a fideszes uram-bátyám rendszerből, akkor gyakorlatilag nem tudja magát fenntartani. Így járt Szombathely egykori büszkesége, a Haladás is.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Kedd délután derült ki , hogy hosszú agónia után megszűnik a Szombathelyi Haladás Futball Kft., az a cég, amelyik a korábban NBI-es, majd NBII-es focicsapatot működtette, a Szombathelyi Haladást.

Eközben a háttérben elkezdte edzéseit a Haladás VSE megyei I-es csapatára építő és az önkormányzat támogatásában bízó új Haladás, de a szombathelyi szurkolókat jelenleg jobban érdekli, hogy felelősségre lehet-e vonni valakit a történtekért, el lehet-e számoltatni a csődbe ment kft. vezetőit, tulajdonosait.

A Haladás nehéz helyzetét a finanszírozhatatlansága okozta. A többségi tulajdonos nem tette be a kft-be a szükséges összegeket, így alakult ki a mintegy 600 millió forintos adósság, amiben az is benne van, hogy a cég hónapok óta nem fizetett sem a játékosoknak, sem a többi alkalmazottnak.

Homlok Zsolté a Szombathelyi Haladás közel 80 százaléka

A kft. többségi, közel 80 százalékos tulajdonosa a Haladás Marketing Kft-n keresztül Homlok Zsolt üzletember, aki korábban Mészáros Lőrinc lányának férje volt. Válása után aztán kiesett a pikszisből , vállalkozásai több, korábban elnyert közbeszerzést is elveszítettek. Ekkor kezdődtek a Szombathelyi Haladás gondjai is, hiszen oda már nem jutott pénz.

Homlok Zsolt, a Szombathelyi Haladás többségi tulajdonosa

A kft.-ben 10 százalékos arányban tulajdonos a szombathelyi önkormányzat. Így a döntésekbe érdemben nem szólhattak bele, de éves szinten – az idén is – 40-51 millió forinttal támogatták a csapatot.

A Szombathelyi Haladás Labdarúgó Kft. harmadik tulajdonosa, szintén 10 százalék körüli arányban, az Illés Labdarúgó Akadémiát működtető Illés Sport Alapítvány. Arról, hogy ők mennyivel támogatták a csapatot, soha senki nem beszélt.

De kit lehet felelősségre vonni?

A szurkolók szerint valakit felelősségre kellene vonni, el kellene számoltatni azért, mert hagyták bedőlni és megszűnni a Haladás Kft-t.

A Nyugat munkatársai megkerestek egy, a helyzetet ismerő jogászt, aki rögtön Polt Péter legfőbb ügyészt idézte, miszerint a rossz gazdálkodás nem büntetőjogi kategória.

A jogász felhívta a figyelmet, hogy egy döntő többségben magánkézben lévő gazdasági társaság megszűnéséről van szó.

Ha a cég könyvelése rendben van, és ezt a felszámoló is így látja, akkor nem lesz büntetőjogi következménye az ügynek.

“A rossz gazdálkodás nem büntetőjogi kategória”

Azt nem lehet büntetni, ha valaki a saját vállalkozását rosszul vezeti, így a kft. megszűnéséért nem lehet felelősségre vonni Homlok Zsoltot, a többi, kisebbségi tulajdonost pedig végképp nem. Hozzátette, Magyarországon naponta szűnnek meg gazdasági társaságok.

Mint mondta a felszámolón múlik a dolog, ha egy állami felszámolót kap a kft., akkor akár nehéz percei is lehetnek Homlok Zsoltnak. A jogász szerint nem valószínű, hogy lesznek következmények, de ha lennének is, az ügyészség – Polt Péter idézett kijelentését ismerve – vádemelés nélkül szüntetné meg az eljárást – mondta a jogász.

Így tette tönkre a NER a magyar lovassportot

(Nyugat nyomán Szent Korona Rádió)