Így tette tönkre a NER a magyar lovassportot

Az utóbbi időkben a Magyar Lovassport Szövetséget számos botrány övezte, ezért a Magyar Jelen munkatársai úgy döntöötek, hogy részt vesznek a Magyar Lovassport Szövetség éves közgyűlésén. Alább az ő beszámolójuk olvasható.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A magyar lovas nemzet: őseink lóháton érkeztek a Kárpát-medencébe, kalandoztak szerte Európában, így nem csoda, hogy a magyar hagyományokban és kultúrában kiemelkedő szerepet kapott a lovassport és a lovaglás.

Jelenlegi kormányunk “nemzeti-keresztényként” határozza meg magát, így gondolhatnánk, hogy hagyományaink megőrzése biztos kezekben van, de sajnos a valóság itt is a szöges ellentétét mutatja a kormánypropagandának. Ahogy az LMBTQ Pride-felvonulását is megtűrik, ahogy a migránsokat is beengedik vendégmunkás álnéven, pont úgy amortizálják le belülről a magyar lovassportot jogszerűtlen működésű szervezetekkel, eltűnő támogatásokkal, következmények nélküli csalásokkal.

Az élménydús közgyűlés

Már a felvezető beszéd alapján is következtetni lehetett arra, hogy nem fog probléma nélkül lezajlani az esemény, ugyanis a szónok szájából elhangzott, hogy méltóságteljes részvételt szeretne kérni mindenkitől. Későbbi tapasztalatok alapján ezt nyugodtan lefordíthatjuk arra, hogy ha kritikád van, tartsd meg magadnak, mert válaszokkal nem tudunk szolgálni.

Néhányan már a napirendet, illetve a jegyzőkönyv-hitelesítőket sem fogadták el. Egy visszatérő szereplőnk, akire a későbbiekben szakmájából következően Ügyvédként fogok hivatkozni, élt a felszólalás lehetőségével, és aggályait fejtette ki a közgyűlés legitimitását illetően. Szerinte ugyanis mivel ez egy megismételt közgyűlés, így azoknak, akiknek csak az eredetin való részvételre van meghatalmazása, a szavazata az Alapszabályok szerint nem érvényes.

A Magyar Lovassport Szövetség elnöksége és a levezető elnök viszont röviden, tömören kijelentették, hogy nem látnak itt semmi problémát.

Ezt követően Ügyvéd és néhány vele egyetértő résztvevő javasoltak még egy jegyzőkönyv-hitelesítőt, hogy ne csak az elnökség által javasolt, pártatlansággal nem vádolható személyek folytassák e fontos tevékenységet. A szervilis tömeg – melynek tagjai nem véletlenül lettek kiválasztva a részvételre – természetesen elutasította a javaslatot.

Majd a szakmai beszámoló következett, itt eldicsekedtek az óriási sikerrel, hogy két olimpiai kvótát is szereztek a magyar lovasok, mely valóban fejlődés az utóbbi évtizedek értékelhetetlen teljesítménye után, de tekintve a sokmilliárdos támogatást, melyben a szövetség részesül, és a magyar nemzet lovas múltját, nem feltétlenül lehetünk elégedettek az eredménnyel.

A könyvvizsgálók jelentésükben bár megemlítették, hogy az utóbbi években volt két feljelentés is korrupciógyanús ügyek miatt (az utóbbit a Mi Hazánk Mozgalom tette), ők semmi problémát nem találtak,  minden a legnagyobb rendben volt számviteli szempontból. Kihangsúlyozták azonban, hogy a pénzek elköltésének hatékonyságát nem áll módjukban vizsgálni.

A rendezvény talán legbotrányosabb része a Felügyelő Bizottság jelentése volt. A szerv a beszámolókat elfogadásra javasolta, tekintve, hogy a működés megfelelt az alapszabályoknak, szerintük.

És most jön a java, ugyanis a következő felszólaló – aki a későbbiekben alapszabály-módosítást kezdeményezett, ezért hívjuk csak Javaslónak – hazugságon kapta a Felügyelő Bizottság elnökét. Történt ugyanis, hogy Javasló egy korábban írásban elküldött kérdésére a Bizottság elnöke csupán 3 szavas, tartalom nélküli választ adott (más felszólaló egyenesen arra panaszkodott, hogy egyáltalán nem kap választ kérdéseire). Ennek következtében tette fel a kérdést, hogy az elnök úr egyeztette-e a neki elküldött háromszavas válaszát a Bizottság többi tagjával (hiszen a szabályzat így kívánja meg)?

Az elnök azt válaszolta, hogy igen. De nem számított rá, hogy füllentése azonnal kiderül, ugyanis Javasló korábban rákérdezett a Bizottság kollégáinál, akik egyértelműen kijelentették, hogy nem egyeztettek a szóban forgó válasszal kapcsolatban.

Egy tipikus NER-rendszerhez méltó válaszban, hosszas csend és hebegés-habogás után a Felügyelő Bizottság elnöke azt mondta, nem szeretne a Magyar Lovasszövetség elnökségétől eltérő kommunikációt folytatni.

Hogy ezzel mi is probléma? Csak annyi, hogy a Bizottság feladatai közé tartozik többek között az elnökség munkájának felügyelete is.

Más szóval vallomás született arról, hogy a Felügyelő Bizottság nem látja el a funkcióját.

A hangulat egyre forróbbá vált és az indulatok is a tetőfokukra hágtak, amikor Ügyvéd megkérdezte, hogy a szervezet vezetőinek döntései elérhetőek-e egyáltalán valamilyen formában. Konkrét válasz természetesen nem született, de a közönség soraiból volt, aki kilátásba helyezte Ügyvéd felrúgását, ha nem viselkedik illemtudóbban (azaz tartja magában a jogos kritikáit).

A bugaci incidens

Számos felháborító megszólalás, korrupciógyanús ügy felsorakoztatható lenne még, melyek szóba kerültek a gyűlésen, de talán a legérdekesebbek az esemény legvégén elhangzó, felszólalásra jelentkező lovasok megnyilvánulásai voltak. Az első úriember azt nehezményezte, hogy nem átlátható, mi alapján jutnak bizonyos emberek előnyökhöz, holott másoknak ugyanolyan eredményei vannak. A feltételezése az, hogy nepotizmus, azaz urambátyám rendszer uralkodik a Magyar Lovassport Szövetségben (biztos csak véletlen hasonlóság a nagytestvérrel, a NER-rel).

A legutolsó felszólaló kerek-perec kimondta, hogy okirat-hamisítások történnek a szervezetben. Erre utaltak már korábban mások is a gyűlés folyamán, viszont ő egy konkrét példával élt, a 2024-es, Bugacon megrendezett fogathajtó szakági közgyűlésen történt esettel. Itt ugyanis egy szavazás múlt olyan szavazatokon, melyek szerinte illegitimen meghatalmazott emberektől jöttek, például egy olyan lovas is szerzett licencet, aki még csak nem is nevezett semmilyen versenyre, mégis szerepelt az eredménylistán, így tehát szavazati jogot kapott.

Szerkesztőségünk megkereste a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányságot, hogy folyik-e eljárás az ügyben, illetve egy bizonyos személy – aki a Magyar Lovassport Szövetség elnökségi tagja – érintett-e. A következő választ kaptuk:

“A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitánysághoz elektronikus úton érkezett megkeresésére válaszolva tájékoztatjuk, hogy a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást hamis magánokirat felhasználása vétségének gyanúja miatt egy sportszövetség – Bugacon megtartott – közgyűlésén történtekkel összefüggésben. A nyomozás érdekeire tekintettel egyéb információt nem áll módunkban adni.”

Az érintett kereste a Felügyelő Bizottságot is, de ők szokásukhoz híven válaszra sem méltatták. Nehezményezte, hogy a belső vizsgálatok nem történnek meg, ezért nem tud tisztességesen működni a magyar lovassport.

A miniszteri biztos mint igazságtevő

Az esemény megkoronázásaként egy miniszteri biztos köszöntötte a lovas közösséget. Elismételte azt, amit annyiszor hallhattunk a tisztségviselőktől: a lovaglásra kell koncentrálni, a részletekkel ne foglalkozzon a közember.

Elképesztő pofátlansággal hozzátette azt is, hogy “‘el kell viselni az igazságtalanságokat” .

Nem probléma a jogszerűtlen működés, a korrupciógyanús esetek, az átlagos állampolgár (lovas), ne foglalkozzon ezekkel, csak a saját kis életével (a lovaglással). Azt meg se próbálja megemlíteni, hogy a rendszer működése ellehetetleníti a normális életet, úgysem kap választ.

A “keresztény konzervatív” Fideszt nem zavarja a kínai kommunista párt nyílt háborúja a kereszténység ellen

Már hazánkba is beszabadult a ló nélküli lovaglás woke tébolya

(Magyar Jelen nyomán Szent Korona Rádió)