Orosz hadmérnököknek sikerült tanulmányozni egy elfogott Storm Shadowt rakétát

Kiderült, miért olyan nehéz lelőni a legendás amerikai Storm Shadow rakétát. Orosz hadmérnökök tanulmányozzák a Storm Shadow / SCALP rakétát, a fegyver irányítórendszerét már sikerült részletesen átvizsgálni – írja a RIA Novosztyi.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Bizonyított tény, hogy az orosz haderő legalább egy – szinte sértetlen állapotú – Storm Shadow rakétát meg tudott szerezni a háború során, miután elektronikus harcászati rendszerek a földre kényszerítették az eszközt.

Egy meg nem nevezett hadmérnök azt mondta a RIA Novosztyinak, részletesen tanulmányozták a Storm Shadow irányítórendszereit, ennek köszönhetően várhatóan hatékonyabb légvédelmi rendszereket tud majd fejleszteni az orosz hadiipar.

Jelenleg a fegyver robbanófejét és kapcsolási rajzait vizsgálják – tette hozzá.

Andrej Szimjonov orosz tábornok arról is beszélt a lapnak, hogy a Storm Shadow rakétákat azért nehéz elfogni, mert lopakodó üzemmódban a célterülethez közel repülnek, majd irányt váltanak és amerikai műholdak segítségével rávezetik őket a célra.

A brit-svéd-francia rakéták elfogása egyébként valóban gondot okoz az orosz légvédelemnek: Ukrajna épp a napokban jelentette be, hogy az orosz Fekete-tengeri flotta szinte minden tengerészeti képességét kivonta a Krímről a rendszeres Storm Shadow támadások miatt. Ilyen rakéták semmisítették meg az orosz hadiflotta szevasztopoli parancsnokságát is.

Kína robotkutyákat vetett be egy hadgyakorlaton

Megbízhatatlan a mesterség intelligencia, akár még atomháborút is kirobbanthat

( Portfolio nyomán Szent Korona Rádió)