Öregszik a Balaton körüli települések lakossága

Demográfiai kihívásokkal küzdenek a balatoni települések, ami többek között abból ered, hogy évtizedek óta tart a társadalmi öregedés a térségben. Balatonszentgyörgy polgármestere a minap arról beszélt, hogy új intézkedéseikkel enyhítenének a helyzeten.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter még márciusban beszélt arról, hogy a Balaton térsége jelentős demográfiai kihívásokkal küzd, ezért a helyi közszolgáltatások fejlesztése és az elérhetőségük javítása is napirenden van.

Akkor azt mondta, a koronavírus-járvány fokozta a belföldi vándorlást, valamint az online munkavégzés előretörése is nagy népességgyarapodást hozott a régióban, de ez nem fiatalította a lakosságát, aminek az oka a magas ingatlanárakban keresendő. Megjegyezte, ez az üdülőrégió egyik legnagyobb problémája. Ez azt jelenti, hogy „a budapesti öreg, gazdag népesség lemegy a Balatonra, és felvásárolja a házakat”, és a fiatalok nem tudnak ingatlant venni ott, így elköltöznek.

Kedvezményes telkek

Farkas László Nándor, Balatonszentgyörgy polgármestere a Somogy vármegyei hírportálnak beszélt arról a minap, hogy az öregedő településszerkezetet befolyásolja a külföldiek jelenléte, a német, angol, holland családok megjelenése, mert ők jellemzően korosabbak, ezért rontják a település korfáját. A településen a 60 év feletti korosztály a 38 százalékát adja a lakosságnak, ezért most új intézkedéseikkel enyhítenének a helyzeten.

Az új ciklusban új utcát nyitnánk, ahol kizárólag fiataloknak kedvezményes telkeket biztosítanánk. Az odavezető utat már megépítettük, de még külterület, ám hamarosan belterületbe vonhatjuk az érintett területet a rendezési terv alapján

– mondta a polgármester.

Lombár Gábor, a Balaton Szövetség elnöke szerint nem új keletű a probléma. Mint mondta, a balatoni lakosság idősödése évtizedek óta tart, de csak most vették észre, mert fáziskésésben vannak. Szerinte már évtizedekkel ezelőtt tapasztalható volt, hogy aki nyugdíjba ment, és megtehette, odaadta a gyerekeinek a lakását, majd a Balatonnál telepedett le. Sokáig így növekedett a tónál élők száma.

„Szívesen látjuk az idősebbeket, de el kell mondani, hogy hozzák magukkal a szociális és egészségügyi problémáikat is” – mondta Lombár Gábor, aki nagyobb gondnak tartja, hogy azért nem tudnak a fiatalok helyben maradni, mert nincs pénzük házvásárlásra az ingatlanárak elszabadulása miatt.

Bár a területfejlesztési miniszter szolgálati lakásokkal segítené a fiatalok helyben maradását, szerinte ez csak részben jelenthet megoldást. Mint írták, Balatonmáriafürdőre szintén sok idős költözött az utóbbi években, az idegenforgalmi szezonban sokan kiadják a nyaralójukat, és abból élnek.

(Index nyomán Szent Korona Rádió)

Szabadstrandok a Balaton körül!

Különleges jelenség – a viharos szél megdöntötte a Balaton vizét

Bontják az akár 100 éves illegális stégeket a Balatonon