Különleges jelenség – a viharos szél megdöntötte a Balaton vizét

A Dunántúlon tomboló hidegfront és viharos északnyugati szél a Balaton térségében rendkívüli helyzetet teremtett, ahol a tó vizét szokatlan módon kicsapta a partokból. A jelenség nem csak látványos megdőlést okozott a tóban, hanem komoly kihívások elé állította a helyi lakosságot és az önkormányzatokat.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A Dunántúli régióban beköszöntött hidegfronttal érkező viharos északnyugati szél jelentős hatással van a térség időjárására. A hőmérséklet jelentős visszaesése mellett a Fonyód-Várhegyen mért, akár 113 km/órás sebességű széllökések is feljegyzésre kerültek. Ez a rendkívüli időjárási helyzet különösen a Balaton térségében mutatkozik meg drámaian.

A Balaton megdőlésének jelensége

A Balaton vize a viharos szél hatására egyedülálló módon megdőlt. Ez a jelenség abból ered, hogy a tájolástól függően a szél iránya merőleges a tó felszínére, amelynek eredményeképpen a víz az északi part felől a déli part felé tolódik el. Ennek következtében a déli parton a víz kiáradhat a medréből, míg az északi oldalon jelentős vízszintcsökkenés figyelhető meg. Ez a megdőlés jelensége nem csak látványos, hanem komoly kihívásokat is jelent a helyi lakosság számára.

Mint arra a helyi média és az Index is felhívja a figyelmet, a márciusi időjárási viszonyok már hasonló kihívásokat támasztottak a régióban. Balatonfüreden például az üzleteket is elárasztotta a kiöntő víz. A helyi közösségek homokzsákokkal és szivattyúkkal igyekeznek védekezni az áradások ellen. Fonyódon különösen aggasztó a helyzet, ahol a vízügyi mérések szerint 20 centiméteres vízszint-emelkedést regisztráltak rövid idő alatt. Az Időkép szerint több part menti szakasz is víz alatt áll, ami további intézkedéseket igényelhet a helyi hatóságok részéről.

 

Minden idők legnagyobb pontyát fogták ki a Balatonból

(Szent Korona Rádió)