Bontják az akár 100 éves illegális stégeket a Balatonon

Bár jogszabály írja elő, sokáig nem szereztek érvényt annak, ezért évtizedek óta állnak a Balatonon szabálytalanul megépített stégek vagy azon jogszabályellenesen elhelyezett stégkapuk. A HírBalaton beszámolói alapján a tó keleti partjához hasonlóan most a déli partszakaszon kezdik meg a bontást a vízügyi hatóságok.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Korábban is akadtak Balaton-parti települések, ahol a vízügy munkatársai már nekiláttak a balatoni illegális stégek elbontásának, és flexszel vágták le a stégek kapuit, hiszen a Balatonon tilos a közterületről vízbe vezető stégekre kaput, kerítést tenni. Évtizedekig nem szereztek érvényt ennek a jogszabálynak és nem történt semmi, azonban most arról számolt be a HírBalaton, hogy a héten felhívások jelentek meg dél-balatoni illegális stégkapukon, miszerint 5 napja van a tulajdonosoknak az elbontásra, különben a vízügy teszi meg, a tulajdonos költségén.

A vízügy ott, ahol nincs engedély a stégre sem, azt is elbontja, ahol szabályosan építették fel a stéget, ott viszont csak a kaput szerelik le róla.

A lap információi szerint az elmúlt néhány hétben sokan kezdtek bele inkább maguk az illegális építmények elbontásába a tó keleti részén, hogy ne kelljen a nagy összegű büntetéseket befizetniük. Most pedig a Balaton déli partjánál is megfigyelték, hogy egyre többen bontják le a szabálytalanul épített vagy kapuval ellátott stégeiket. Több helyen pedig figyelmeztetést helyeznek el a hatóságok.

CSAK BALATONMÁRIAFÜRDŐ HÉT-NYOLC KILOMÉTERES PARTSZAKASZÁN MÁR 120 ILLEGÁLIS BEJÁRÓ-STÉGET TALÁLTAK

–mondta a település polgármestere, majd hozzátette, hogy ezek közül legfeljebb 21 kaphat engedélyt.

Nem csak szabálytalan, veszélyes is az illegális stégépítés

A folyamatok felgyorsulása annak is köszönhető, hogy új vezetője van a vízügy balatoni kirendeltségének.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, a veszélyt jelentő, szabálytalanul elhagyott horgászkarók és illegális stégek felszámolását már tavaly megkezdték lebontani, most pedig a stégkapukon a sor. A hatóságok hangsúlyozzák, hogy az érvényes jogszabály szerint, aki a megfelelő engedély birtokában építette meg a vízállását, az sem zárhatja le kapuval, kerítéssel, ha közterületről vezet bejáró a tóba.

A változáshoz az is hozzájárulhatott, hogy egyes partszakaszokon a nádas több helyen pusztulni kezdett a felszabdaltságok, nádirtások miatt.

(Index nyomán Szent Korona Rádió)

Szabadstrandok a Balaton körül!