Újabb részletek derültek ki Kína legújabb ötödik generációs, lopakodó vadászgépéről

Korábban már beszámoltunk róla, hogy Kína új, ötödik generációs, lopakodó vadászgépet fejleszt, most kiderült, hogy a gépet a legújabb repülőgép-hordozójukon vetnék be.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A keleti nagyhatalom régóta igyekszik felvenni a versenyt a haditechnikai fejlesztések terén az Egyesült Államokkal, ezért egyre-másra jelentik be a látványos haditechnológiai fejlesztéseket. A vetélkedés egyik legkiemelkedőbb része a légierőt érinti, ebben nemrégiben Peking villantott egy új járművet. A J-31B nevű ötödik generációs lopakodó vadászgépről június végén a gyártó Shenyang Aircraft Industry Group mutatott meg egy rövid videót. Sokatmondó lehet, hogy a felvételen a következő szöveg jelenik meg: „A szárazföldi bázisról a tengeri bázisra”.

 A japán biztonsági hatások szerint az új vadászgépet egyértelműen repülőgép-hordozókon szeretnének bevetni.

A fejlesztés nagy előrelépést jelentene Kína számára, mivel jelenleg az elavultabb technológiát használó negyedik generációs J-15-ös használják az úszó légitámaszpontként is funkcionáló hatalmas hadihajókon. Az új J-31B tulajdonságai között szerepel majd, hogy a korábbi gépekkel ellentétben már képes lesz koordinálni a drónokkal. Várhatóan elsődlegesen a legújabb Fujian repülőgép-hordozón fogják elsőnek rendszeresíteni, amelyen egyébként elsőként elektromágneses katapultokat használnak majd. Az ilyen típusú indítóállomások azért számítanak fontosnak, mivel

sokkal több fegyverzet és üzemanyag szállítását teszi lehetővé a vadászgépek számára.

Korábban olyan információk voltak, hogy Peking szeretné az eddig már kifejlesztett ötödik generációs vadászgépét, a J-20-ast telepíteni a Fujianra, ám eddig a vadászgépekkel nem gyakorolták a repülőgép-hordozóról fel- és felszállást. A típust egyébként eredetileg az amerikai F-22-es Raptorok versenytársának szánták, a J-31B viszont a legmodernebb, F-35 Lightening II kihívója lehet majd.

A jövő vadászrepülőgépei olyanok lehetnek, mint a sci-fi filmek transzformerei – Új csúcstechnológiás vadászgéptesztet hajtott végre Kína

Kína robotkutyákat vetett be egy hadgyakorlaton

( Portfolio nyomán Szent Korona Rádió)