A jövő vadászrepülőgépei olyanok lehetnek, mint a sci-fi filmek transzformerei – Új csúcstechnológiás vadászgéptesztet hajtott végre Kína

Egyre kiélezettebb versenyfutás zajlik Kína és az Egyesült Államok között azért, hogy melyik hatalom lesz képes előbb kifejleszteni a hatodik generációs lopakodó vadászbombázót. Peking nemrégiben egy olyan elképzelést mutatott, amellyel könnyen lehet, hogy nagy előnyre tett szert a riválisával szemben – számolt be a South China Morning Post.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Egy eddig még soha nem látott sugárhajtású repülőgép tesztrepülését végezték el kínai hadimérnökök és tudósok Ninghszia autonóm tartományban. A járműhöz tartozó vázlatos tervrajzot néhány nappal korábban hozták nyilvánosságra, eszerint a titokzatos vadászgépet egy kéthengeres turbóventilátoros hajtómű hajt, kevert szárnyú törzskialakítású, lendületes deltaszárnyakkal és a nagysebességű lopakodó vadászgépek jellegzetességeivel bír.

Az igazi különlegességet viszont repülés közben végrehajtott tulajdonságai jelentik, ekkor ugyanis a szárnyak bizonyos részei leválnak, azok szárnyas drónokká alakulnak át, amelyeket elektromos propellerek hajtanak.

Az átalakulás jelentősen megváltoztatja a gép aerodinamikai profilját is.

Peking szerint a tesztrepülést sikeresen hajtották végre, a leválást követően mind a drónok, mind pedig a repülőgép stabilan tudott tovább repülni. A próbák egyúttal arra is rávilágítottak, hogy mi lehet a kínai légierő új koncepciója a következő generációs vadászgépekről.

Ez az emberi irányítású/pilóta nélküli együttműködésen alapuló harc fejlett módját képviseli, ahol több, különböző funkciójú repülőgépet integrálnak az összehangolt repüléshez

– írta Tu Hszin, az Egyesült Államok által is szankcionált Kínai Aerodinamikai Kutató- és Fejlesztőközpont (CARDC) repülőgép-technológiai intézetének vezető mérnöke. Az nem volt titok, hogy a keleti nagyhatalom felveszi a versenyt Washingtonnal, hogy ők fejlesszék ki hamarabb a hatodik generációs lopakodó vadászgépet.

Jang Vej, a kínai J-20-as ötödik generációs vadászbombázó tervezője úgy fogalmazott, hogy:

A jövő repülőgépei olyanok lehetnek, mint a sci-fi filmek transzformerei

– utalva ezzel a váratlan alakváltoztató képességekre. Az elképzelés egyáltalán nem számít újnak, már az ötvenes években is kísérleteztek a nyugati mérnökök azzal, hogy egy nagyobb gép szárnyaira kisebb repülőket rögzítsenek. Egy 1953-as kísérlet viszont tragédiával végződött, ekkor felhagytak a további tesztekkel.

A kínai tudósok a hírek szerint képesek voltak a leválással járó változásokat kiküszöbölni, így az új – egyelőre névtelen – gép stabil tudott maradni a levegőben, ez pedig hatalmas fegyvertény lehet Peking számára a fegyverfejlesztési versenyben.

Kína robotkutyákat vetett be egy hadgyakorlaton

Megbízhatatlan a mesterség intelligencia, akár még atomháborút is kirobbanthat

(Portfolio nyomán Szent Korona Rádió)