Kína ritkaföldfém embargója tönkreteheti a villanyautó-ipart

Kína szigorítja a ritkaföldfémek (REE-k) exportját, így most van itt a tökéletes alkalom arra, hogy az autóipar elkezdjen alternatívákon gondolkodni a villanyautó- (EV)-motorok számára, de úgy tűnik, egyetlen javasolt megoldás sem érett még.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az amerikai Oak Ridge Nemzeti Laboratórium (ORNL), ahol olyan EV-tervezeteken dolgoznak, amelyek nem igényelnek ritkaföldfém-mágneseket, és így kevésbé függenek Kínától, nemrég elárulta, hogy sok ígéretes fejlesztés történt a REE-k elektromos autók tervezéséből való eltávolítása terén, de úgy tűnik, hogy minden egyes megközelítésnek ugyanaz az alapvető hátránya. (Az ORNL az USA egyik stratégiai szellemi erőforrása. Itt fejlesztette ki Enrico Fermi az urániumdúsítás technológiáját 1943-ban.) „A lényeg az, hogy a ritkaföldfém-alapú mágnesek nem ritkaföldfém alapú mágnesekkel való helyettesítése emeli a költségeket és rontja a teljesítményt”, írták az IEEE Spectrum számára.

17 ásványi anyagot tartanak számon ritka földfémként. Ezek számos modern technológiában megtalálhatók, az EV-kben általában a motorokban koncentrálódnak. A REE-k tipikus ferromágneses elemekkel, például vassal vagy kobalttal keveredve olyan kristályokat hoznak létre, amelyek egyszerre erősen mágnesesek és nagyon ellenállóak a demagnetizációval szemben, így ideálisak az autóipari felhasználásra.
Az EV-kben a ritkaföldfém-mágnesek általában neodímium-vas-bór (NdFeB) formájában jelennek meg, ami lehetővé tette, hogy a motorok viszonylag könnyűek maradjanak. Az REE-mágneseket kétféle módon lehet kiiktatni: vagy találunk egy REE-mentes, elegendő teljesítményű állandó mágnest, vagy az EV-motor összes állandó mágnesét elektromágnesekre cseréljük.
(Azok a nagyon erős és kicsi mágnesek, amelyek az utóbb években megjelentek például a táskák zárjaiban és általában mindenhol, ahol oldható rögzítésre van szükség, mind REE-mágnesek. A hangszórókat, legyenek nagyok, mint rockkoncerteken, vagy kicsik, mint a „fülesekben”, az REE-mágnesek forradalmasították. — A szerk.)

Még ha egy REE nélküli motorkonstrukció meg is tudja is közelíteni a REE-mágnesek teljesítményét, végül túl nehéz lesz. Az egyik ilyen konstrukció, a küllős-ferritmágneses motor végül is körülbelül 30 százalékkal nehezebb, mint a hasonló REE-motorok. „Van egy rossz hírünk: a küllős típusú motorok gyártása bonyolult, és súlyos mechanikai kihívásokat jelent”, mondta a Laboratórium.

Küllős típusú elektromotor metszete: a piros-kék téglalapok a mágnesek

Egy másik ígéretes technológia, a mangán-bizmutból készült mágnesek a Laboratórium csapata szerint valójában ugyanannyi nyomatékot képesek előállítani, mint egy NdFeB-mágnesekkel készült EV-motor, és akár 32 százalékkal kevesebbe is kerülhetnek. Sajnos az azonos szintű nyomaték eléréséhez körülbelül 60 százalékkal nagyobb térfogat és 65 százalékkal nagyobb tömeg szükséges, mint egy tipikus EV-motor esetében. Röviden, a ritkaföldfém mágnesek megfelelő helyettesítőjét még senki sem találta meg az EV-motorokban, és az idő sürget.

Kína agresszívan fektet be saját EV-iparába, és nagy reményeket fűz ahhoz, ahogy a héten bejelentette, hogy az országban található összes ritkaföldfém elemet az állam tulajdonaként kezeli. A világ legnagyobb ritkaföldfém-forrásaként a Középső Birodalom termeli az anyagok mintegy 60 százalékát, és közel 90 százalékát fel is dolgozza, így a mai elektromos járművek és más, kialakulóban lévő vagy egyéb technológiák számára kritikus ásványi anyagok felett rendelkezik. Kína így akarja sarokba szorítani a globális EV-piacot, válaszul az USA-ban belengetett védővámokra amelyekkel a kínai elektromos járművek importját sújtják.

Büntetővámokkal szab gátat az EU az olcsóbb kínai elektromos autóknak

Mindent elpusztíthat maga körül az új villanyautó-divat

Füstölni kezdett egy elektromos autó, egész éjszaka küzdöttek a tűzoltók, hogy ne gyulladjon ki

(Itbusiness nyomán Szent Korona Rádió)