Füstölni kezdett egy elektromos autó, egész éjszaka küzdöttek a tűzoltók, hogy ne gyulladjon ki

Riasztást kaptak június 18-án, kedden, este 9 óra előtt a pilisborosjenői önkéntes tűzoltók, hogy egy ürömi áruház parkolójában füstölni kezdett egy elektromos autó. A kiérkező egység áramtalanította az autó 12 voltos rendszerét, majd megkezdte az akkumulátor hűtését.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Amíg a hatóságok biztosították a helyszínt, addig megérkeztek a III. kerületi és a békásmegyeri hivatásos tűzoltók, akiknek megvoltak a megfelelő eszközeik egy ilyen helyzet kezelésére. Először egy speciális folyadékkal locsolták az akkumulátort, hogy ne melegedjen tovább és ne gyulladjon ki. Az égő nagyfeszültségű akkumulátort szinte lehetetlen eloltani, a tűz megfékezésére egyelőre még csak kevés és költséges megoldás létezik. Bizonyos országokban egy speciális oltóponyvával fedik le az égő elektromos autót, de van ahol beleengedik egy nagy, vízzelteli konténerbe.

A másik megoldás, az az úgynevezett oltólándzsa. Ez egy speciális rúd, melyet beleütnek az akkumulátor kemény felületébe és közvetlenül a cellák közé juttatják a hűtőanyagot. A tüzet sikerült elkerülnie a tűzoltóknak, viszont csak reggel 9 órára nyilvánították az autót biztonságosan szállíthatóvá

Ez az eset is azt bizonyítja, hogy az elektromos autók terjedése miatt egyre több olyan eszközre lesz majd szükség, mint az oltólándzsa. Az eset után a Pilisborosjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesület gyűjtést kezdeményezett, hogy ők is be tudjanak szerezni ilyen eszközöket. A beszállítók és az árak feltérképezését már megkezdték és egy facebook posztban osztották meg adataikat arra az esetre, ha támogatnád őket.

Ezzel oltják majd a szúrólánggal égő e-tüzeket

Mindent elpusztíthat maga körül az új villanyautó-divat

(Totalcar nyomán Szent Korona Rádió)