Egy japán étrend-kiegészítőtől már 80 ember meghalt, gyanúsan lassan ad információt a vállalat


Már hónapok óta húzódik az a vizsgálat, amelyet a japán Kobayashi Pharmaceutical indított saját étrend-kiegészítői miatt, ugyanis több fogyasztó is veseelégtelenségben halt meg, aki szedte őket. Állítólag a szerben lévő vörös élesztőrizs okozta a problémákat, márciusban a vállalat vissza is hívta a termékeket, de azóta újabb 76 eset került elő, amely halállal végződött.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A Kobayashi Pharmaceutical Co. pénteken közölte, hogy további 76 halálesetet vizsgál a vörös élesztőrizs étrend-kiegészítőinek fogyasztásával kapcsolatban, a kormányt pedig felháborította, hogy a vállalat milyen lassan adta ki az információkat a márciusban bejelentett első gyanús haláleset óta.

A japán gyógyszergyártó később közölte, hogy öt ember halt meg a „beni-koji choleste help” étrend-kiegészítők szedése után, és visszahívta a termékeket. Pénteken azonban négyre korrigálta a számot, mondván, hogy egy ember nem használta a készítményt – írta meg a kyodonews.

Az egészségügyi minisztérium külön közölte, hogy a gyászoló családok felvették a kapcsolatot a Kobayashi Pharmaceutical vállalattal az új esetek miatt, és hogy a minisztérium további elemzéseket fog végezni. Takemi Keizo egészségügyi, munkaügyi és jóléti miniszter felfedte, hogy a vállalat nem tett megfelelő jelentést a kormánynak.

“Ez rendkívül sajnálatos. A halálos esetek kivizsgálását nem lehet a Kobayashi Pharmaceuticalra bízni, és a minisztérium közvetlenül fogja irányítani ezeket”

– mondta Takemi újságíróknak.

Az oszakai székhelyű vállalat szerint azért nőtt meg jelentősen a táplálék-kiegészítőkhöz köthető halálesetek száma, mert időbe telt, amíg bizonyos egészségügyi problémákat összekapcsoltak termékeik fogyasztásával.

A gyógyszergyártó március 22-én jelentette be, hogy számos olyan fogyasztónál, akik szedték a táplálék-kiegészítőket – amelyek célja, hogy segítsenek csökkenteni az LDL-koleszterin, azaz a „rossz” koleszterin szintjét – vesével kapcsolatos betegségeket tapasztaltak.

A vállalat azt is közölte, hogy a táplálék-kiegészítők gyártásához használt összetevőkben puberulinsavat, egy kékpenészből származó természetes vegyületet mutatott ki a vizsgálat, és hogy ez az anyag okozhatta a megbetegedéseket. A 76 új eset közül a halál okai között nemcsak vesével kapcsolatos betegségek, hanem rák, agyi infarktus, tüdőgyulladás és aortadisszekció is szerepelnek a vállalat szerint.

A minisztérium a hónap elején érdeklődött, hogy a tisztviselői szerint vannak-e további halálesetek. A Kobayashi Pharmaceutical azt válaszolta, hogy

“a gyászoló családok 170 ember halála miatt fordultak a vállalathoz, akik közül később megerősítették, hogy 94-en nem szedtek étrend-kiegészítőt.”

A minisztérium felszólította a vállalatot, hogy szombatig tegyen jelentést arról, hogyan halad a 76 haláleset okainak és lehetséges okainak vizsgálata.

A Kobayashi Pharmaceutical pénteken bocsánatot kért, és közleményében azt írta, hogy „nagy aggodalmat okoztunk a közvéleménynek”. Az egészségügyi miniszter megjegyzéseire reagálva a cég azt mondta, hogy „nagyon komolyan vesszük a dolgot.”

A modernek örülnek: műanyagból nyomtatják már a húst is

Kutatás bizonyította: nem egészségesebbek a vegán verziók, mint a húsos ételek

(Index.hu nyomán Szent Korona Rádió)