A modernek örülnek: műanyagból nyomtatják már a húst is

Az ízletes steak sütése művészet, egy forradalmi fejlesztésnek köszönhetően azonban ez az étel hamarosan akár műanyagból is elkészíthető lesz – ujjonganak a modernek, a Velvet oldalán is, majd folytatják a műanyag szemét evésének kultiválását: Az amerikai, japán és európai űrügynökség ugyanis egy olyan gépet mutatott be, amelyik műanyagból, 3D-nyomtással képes emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszereket előállítani.


Kövesd Telegram csatornánkat
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Nézzük a modern tudományban hívők cikkét: A hajókonténerből átalakított szerkezet ötletével a fejlesztést végző mérnök, Anja Contractor szerint azért álltak elő, mert az asztronautáknak nincs idejük főzni az űrben. Úgy gondolták, az lesz a legegyszerűbb, ha személyre szabott, 3D-nyomtatott élelmiszereket készítenek nekik – írja az Interesting Engineering beszámolója nyomán a 24.hu.

A gép a BeeHex nevet kapta. Az egyik oldalán gyűjtik a műanyag hulladékot, amelyet felaprítanak; az anyagot ezt követően a bioreaktorba küldik, ahol a specifikusan megtervezett mesterséges baktériumok megeszik a műanyagot, és biomasszává alakítják azt. Ez a biomassza az, amiből az emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszereket készítik. A mérnök szerint a mechanizmus steak készítésére is képes lesz.

A lap azt is megemlíti, hogy a projektet az amerikai kormányzati ügynökség, a DARPA finanszírozta. Mint írják, a gépet előbb humanitárius katasztrófával fenyegető helyszíneken, például menekülttáborokban használják majd. Az várhatóan 2026 környékére valósul csak meg, hogy az eszköz egy űrhajóba is illeszkedni tudjon. Részegységeit előbb átalakítják, s csak utána küldik majd alacsony Föld körüli pályán működő űrállomásokra, például a Nemzetközi Űrállomásra.

(Velvet nyomán Szent Korona Rádió)

Klímavédelem címszóval betiltják a hús reklámozását egy holland kisvárosban