Saját fejlesztésű fegyverrel harcol a Hamász a zsidók ellen?

Mennyire gondolja komolyan harcát a Hamász? Annyira, hogy tapasztalataik és igényeik alapján saját fegyvert is kifejlesztettek saját használatra. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A Hamász katonai szárnya, a Qassam Brigádok utóbbi időszakban egyre gyakrabban használt fegyvere a Ghoul mesterlövész puska, amelyről többen azt állítják, hogy egy külföldön gyártott fegyver, melyet csupán becsempésztek a Gáza övezetbe. Azonban a Qassam Brigádok több videót is közzétett a mesterlövész puska gyártási folyamatairól, melyet egyértelműen egy, az övezetben működő fegyvergyártó üzemben gyártanak és szerelnek össze.

A Ghoul fejlesztése azonban még 2014-ben kezdődött. A cél az volt, hogy egy az megszokott orosz és amerikai (SVD, M24) mesterlövész fegyvereknél nagyobb kaliberű eszközt hozzanak létre. A fegyver csövét a kezdetekben 14,5 x 114 mm-es lőszer kilövésére alakították ki, azonban a jelenleg használt változathoz a 12,7 x 99 mm-es saját gyártmányú lőszert használják.

A fegyver az iráni fejlesztésű ,,Saherr, valamint a dél-afrikai fejlesztésű NTW-20 típusú mesterlövész (vagy inkább ,,romboló,, egyfajta ,,anti-material,,) fegyverekhez hasonló. Ennél nagyobb kaliberű fegyverek az iráni ,,Arash,, (20 mm) és a ,,Baher,, (23 mm) romboló puskák.

Hasonló 12,7 x 99 mm-es lőszert használó fegyverek az iráni AM-50 Sayyad az osztrák Steyr HS, az orosz KSVK és a kínai gyártmányú QBU-10. A palesztin fejlesztésű Ghoul hatótávolsága 2000 méter, melyet az ellenséges erők által használt lövedékálló mellények és sisakok ellen hatékonyan alkalmaznak.

A fegyver a nevét a Qassam Brigádok egyik elhunyt fegyvertechikusa Yahya Mahmoud Jaber Al-Ghoul után kapta aki külföldi tanulmányai után az 1990-es években tért vissza a Gázai övezetben, hogy tudását a palesztin mozgalom abban az időszakban induló fegyverzet-fejlesztési programjában kamatoztassa.

Itt van az orosz dróngyártás újabb lépcsőfoka?

(Orientalista nyomán Szent Korona Rádió)