Hadgyakorlaton a honvédség Törökországban

Az EFES-24 Törökország egyik legnagyobb nemzetközi hadgyakorlata, amelyen az idei évben 49 ország mintegy 11 000 fővel vett részt. A gyakorlaton a török fél meghívásának eleget téve első alkalommal szerepeltek magyar különleges erők – számolt be a honvedelem.hu. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A felvonultatott létszám és képességek professzionális vezetésének gyakorlására az első fázis szolgált, ahol a nemzetközi katonákból összeállított törzs végezte az egységek és alegységek vezetését. A második fázisban a végrehajtás vette át a szerepet, mind harcászati, mind hadműveleti szinteken. A többnemzeti erőfeszítések sorában a különleges műveletek is szerepet kaptak, amelynek keretén belül a Magyar Honvédség vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár katonái is megmérettették magukat. Mesterlövész lövészetek, épületharcászat és változatos kijuttatási, kiemelési módszerekkel tarkított időérzékeny műveletek, elfogások és sebesültkiemelések egyaránt szerepeltek a napirenden. Ezek során a katonák fontos és hatékony eszközként használták az Airborne Tactical Extraction Platformot – röviden AriTEP – a terület gyors és biztonságos elhagyására.

A képzés alatt nagy hangsúlyt kapott a különböző nemzetek eljárásainak összehangolása, szaknyelven az interoperabilitás erősítése. A folyamatos gyakorlásnak köszönhetően a már meglévő képességeiket mélyítették el a résztvevők, de az igazi kihívást a nyelvi és szakmai eljárásbeli különbségek jelentették.

Minden nemzet másféle tapasztalatokat hoz magával, máshogy közelít meg egy feladatot, a megoldások gyakran eltérők. Ehhez társul, hogy a különböző katonai szervezetek más-más felszereléssel is rendelkeznek. Az összhang azonban elengedhetetlen egy komplex feladat végrehajtásánál. A gyakorlat első részének fő célja így egymás haditechnikai eszközeinek megismerése, alkalmazása, a műveleti tapasztalatok cseréje volt.

Az eseményt nagyszabású komplex, éleslövészettel egybekötött harcászati mozzanat zárta, ahol bebizonyosodott, hogy több nemzet tökéletes együttműködésben képes megsemmisíteni a szimulált ellenséget. A programra ellátogatott Recep Tayyip Erdoğan török államfő és Yaşar Güler, török védelmi miniszter, valamint a részt vevő országok magas rangú katonai és kormányzati tisztviselői.

Tanárrá lehetnek a nyugdíjazott honvédek?

(Honvedelem.hu nyomán Szent Korona Rádió)