Tanárrá lehetnek a nyugdíjazott honvédek?

Kedden fogadta el a Fidesz azt a törvényt, melynek értelmében a pedagógusoknak jogszabályi hátterük is lesz a gyermekek telefonhasználati korlátozásának, valamint a nyugdíjazott katonák a tanári katedrára léphetnek. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A pedagógusok új életpályájáról szóló 2023. évi LII. törvény módosítása így szól:

„(6) Ha olyan hivatásos vagy szerződéses szolgálati viszonyban álló tiszti vagy altiszti
állománycsoportba tartozó honvéd vezénylésére kerül sor a tankerületi központhoz, aki az 55. életévét betöltötte, a tankerületi központ a vezényeltet köteles fogadni, amennyiben a vezényelt az alkalmazási feltételeknek megfelel. Ha a tankerületi központ nem rendelkezik olyan betölthető álláshellyel, amely a vezényelt végzettségének megfelel, a tankerületi központ gondoskodik az álláshely betöltéséhez szükséges képzés biztosításáról. A képzés elvégzéséig a tankerületi központ vezetője határozza meg a vezényelt által ellátandó feladatokat.
(7) A (6) bekezdés szerinti esetben az (1) bekezdéstől eltérően a nevelő-oktató munkát a tankerületi központhoz vezényelt hivatásos vagy szerződéses szolgálati viszonyban álló honvéd is elláthatja.”

Magyarán az átvezényelt 55 év feletti tiszteket és altiszteteket a tankerületeknek alkalmazniuk kell, ha pedig nincs olyan betöltetlen álláshely, ami megfelel az átvezényelt honvéd végzettségének, átképzésről a tankerületnek kell gondoskodnia. Lehet belőle például tanár, oktató-nevelő munkát ráadásul a tankerületi központhoz vezényelt hivatásos vagy szerződéses szolgálati viszonyban álló honvéd is elláthat.

Ennek jelentős pozitív hozadékai is lehetnek, hiszen a szakma elnőiesedettségén érezhetően javíthat, ha többen választják ezt az utat, valamint a modern, fegyelemhez és tekintélyekhez nem szokott fiatalság regulázására is kiválóan képesek lehetnek. Valamint a tiszteknek és az altiszteknek, hogy az alájuk tartozókkal megfelelően tudjanak foglalkozni jó pedagógiai készségre van szükségük, így ezen készségük is jelentősen segítheti őket.

Szia-hello anarchisztikus viszonyok helyett végre visszatérhet az: Osztály vigyázz!

Átszabják a magyar pedagógusképzést – Orbáni diktatúra jön a felsőoktatásban?

(444 nyomán Szent Korona Rádió)