Olyan sokan nem értenek egyet Netanjahuval, hogy ő inkább feloszlatta a háborús kabinetet

Miután egy izraeli hadosztályparancsok is felmondott, illetve két kormánytag is távozott, Netanjahu az egész háborús kabinetet feloszlatta. Nem ők voltak az egyetlenek, akik nem értettek egyet az izraeli kormányfő háborús politikájával.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő feloszlatta hétfőn háborús kabinetjét, miután Beni Ganz, a centrista Nemzeti Egység párt vezetője, volt védelmi miniszter egy héttel ezelőtt kilépett a testületből – jelentette be hétfőn a miniszterelnöki hivatal szóvivője.

Dávid Mencer sajtótájékoztatóján hozzátette, hogy a szűk körű hadikabinet Ganz távozásával tulajdonképpen automatikusan megszűnt, és feladatait a Netanjahun kívül kilenc miniszterből álló biztonsági kabinet veszi át és hoz majd döntéseket a gázai hadművelettel kapcsolatban.

A Netanjahu politikai ellenfeleként is ismert Ganz kilépését azzal indokolta, hogy nézetkülönbségek alakultak ki közte és a kormányfő között a gázai hadművelettel, illetve a Gázai övezetnek a konfliktus lezárása utáni jövőjével kapcsolatban.

Az izraeli háborús kabinetet a Gázai övezeti fegyveres konfliktus tavaly október 7-i kirobbanását követően egy reménybeli nemzeti egységkormány előfeltételeként hozták létre. Beni Ganz az izraeli kormánykoalícióból már a hónap elején egy másik miniszterrel együtt kilépett. Izraeli politikai megfigyelők szerint ezzel az lehetett a célja, hogy így próbálja megingatni a háborús kormányban helyet foglaló két szélsőjobboldali politikus, Itamár Bengvír nemzetbiztonsági miniszter és Becalel Szmotrics pénzügyminiszter pozícióját.

Miután Gantz és szövetségese, Gadi Eisenkot – akik ideiglene tárca nélküli miniszterként voltak a kabinet tagjai – kiléptek a kormányból és a háborús kabinetből is, az így megürült helyre azonban a vallásos radikálisokat, Bezalel Smotrich pénzügyminisztert és Itamar Ben-Gvir védelmi minisztert – Netanjahu korábbi szélsőjobboldali koalíciójának tagjait – lehetett volna beültetni. Ennek azonban nem csak az Egyesült Államok, de több más kormányzat felé lett volna rossz üzenete, ezért is dönthetett Netanjahu a háborús kabinet formális megszüntetése mellett.

A katonai elemzők szerint a gázai háborúban a legjelentősebb döntéseket a vezérkar hozza meg és hajtja végre, emiatt rendszeresek a konfliktusok a miniszterelnök és a katonai vezetés között. Utóbbi például ellenzi a minap elrendelt tűzszüneti periódusokat, mert tart attól, hogy a fegyvermentes órák a Hamász újjászerveződéséhez és sorainak rendezéséhez vezetnek.

Zsidó pofátlanság: Az izraeli kémfőnök éveken át fenyegethette a hágai bíróság legfőbb ügyészét

Kilépnek a kormányból az izraeli miniszterek a tűzszüneti terv elfogadása esetén

(Hirado.hu és Euronews.com nyomán Szent Korona Rádió)