Magyarországot fenyegeti az EP-be jutott Ilaria Salis pártja

Olaszország példát vehetne Magyarországról a jobboldali olasz sajtó szerint. Hazánk ugyanis azonnal eleget tett az Ilaria Salisnak járó mentelmi jog megadásában, amivel szemben Liguria tartományi vezetője eljárás nélkül hetek óta házi őrizetben van Olaszországban – írja a Hír TV.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Újságírók hada várta monzai otthona előtt a Magyarországról hazatérő Ilaria Salist. A múlt hétvégén európai parlamenti képviselővé választott antifasisztát Budapesten tartóztatták le 2023 februárjában, miután a  több társával embereket vert félholtra az utcán, akiket a ruházatuk alapján választottak ki. A szélsőbaloldali aktivista 4 jogerős ítélettel és 29 feljelentéssel a háta mögött indult neki a választásnak.

Tetemes köztartozása van Salisnak Milánóban

Az olasz sajtó példaként említi Magyarországot, amely annak ellenére megadta a mentelmi jogot Salisnak, hogy nem ért egyet vele, de tiszteletben tartotta az uniós jogot. Azt is kiemelik, hogy az antifa milliós fizetéssel utazik Strasbourgba míg Liguria kormányzója Giovanni Toti hetek óta van házi őrizetben, eljárás nélkül, Olaszországban. A Salist jelölő párt egyik vezetője szerint a Meloni-kormány fasiszta és nem segítette őket a Salis-ügyben.

Angelo Bonelli, a Baloldaliak és Zöldek Szövetsége képviselője azt nyilatkozta a HírTV-nek, hogy Salis a demokráciáért, a jogállamiságért és a polgári jogokért fog küzdeni Európában, amit Magyarországgal kezd majd.

A képviselővé lett Ilaria Salis azonban tetemes adósságot halmozott fel évekkel ezelőtt, amikor illegálisan foglalt el egy ingatlant Milánóban és 90 000 eurót, vagyis hozzávetőleg 36 millió forintot nem fizetett meg az önkormányzatnak. Az olasz közvélemény kíváncsian várja, hogy a milliós parlamenti fizetésből mikor kezdi el törleszteni adósságát.

(Magyar Jelen nyomán Szent Korona Rádió)