Vadgyümölcsfák ültetésével tartanák távol a medvéket a lakott területektől Erdélyben

Hargitafürdőn az elmúlt napokban a Lions Club 12 bukaresti önkéntesének részvételével és Tófalvi Ernő hargitafürdői erdész irányításával ültettek el száz vadalmafa-csemetét a különböző erdős területeken. Az akció része annak a kezdeményezésnek, amelyet több éve népszerűsít Tófalvi Ernő, így próbálva még több táplálékhoz juttatni a növényevő vadakat, köztük a medvéket is saját életterükben, írta a Székelyhon.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Már korábban is több fórumon jeleztem, hogy jó lenne gyümölcsfákat ültetni az erdőkben, mert évszázadokkal ezelőtt, még Mária Terézia uralkodása idejében is ez törvény volt, hogy a fenyők és lombhullatók közé vadgyümölcsfákat kellett ültetni, minden hektáron legalább egyet, hogy a vadnak legyen mit ennie

– emlékeztetett Tófalvi Ernő, hozzátéve, az erdőtulajdonosoknak kötelező volt a vadföldek létesítése.

A szakember azt is elmondta, hogy javaslatait nem fogadták feltétlenül pozitívan. Ő úgy látja, az erdőben egyre nehezebben jutnak ennivalóhoz a vadak, sok gombát, áfonyát, málnát, szedret gyűjtenek be az emberek, ezért is kezdték el ezt a telepítést saját erőből.

A kezdeményezést a jövőben is szeretnék folytatni.

Most vadalmát telepítettek, jövőben valószínűleg mást fognak ültetni, mert úgy kell beosztani, hogy korábban és későbben termő fajok is legyenek az erdőben, így nem csak egy hónapig lesz eledel, hanem hosszabb ideig – ezért például vackorfákra is gondoltak.

A székelyföldi állami és magánerdészetek évente történő csemeteültetési akciói során ez a fajta telepítés nem bevett gyakorlat, a fenyők és lombhullatók mellett helyenként vadcseresznyét is ültetnek, a bükkösökben pedig a makk biztosít ősszel eleséget a vadak számára.

(24)

Óránként kéthektárnyi erdő tűnik el Erdélyben

Kiderült, mennyi medve él a Bükkben

Zöld Ellenállás: Medvetámadás vagy baleset?