Így maradunk ki a háborúból: Magyarországon gyártott Lynx-ek mennek Ukrajnába

Hamarosan Magyarországon gyártott harcjárművek kerülhetnek Ukrajnába. Armin Papperger, a Rheinmetall csoport vezérigazgatója ugyanis azt nyilatkozta a WirtschaftsWoche című lapnak, hogy már zajlik az első tíz Lynx jármű gyártása Ukrajnával koprodukcióban Németországban, illetve Magyarországon.

Az interjút a Népszava szemlézte. Azt írják, hogy Papperger számításai szerint legkésőbb jövő év elején megköti a Rheinmetall a szerződést Kijevvel a Lynx lánctalpas gyalogsági harcjármű és a Fuchs kerekes páncélozott szállítóharcjármű ukrajnai gyártásáról. Papperger azt szeretné, ha 6-7 hónappal később elkészülhetne az első Ukrajnában gyártott Fuchs, a Lynx pedig 2025 nyarán követhetné.

A vállalatvezető arról is beszélt, hogy az új harckocsik Ukrajnának szállítását már ennél is jóval korábban szeretnék elkezdeni – ez a már korábban említett első tíz, részben Magyarországon gyártott Lynxre vonatkozik. Ez a fentiek alapján azt kell, hogy jelentse: Papperger néhány hónapon belül már küldené a magyar-német-ukrán koprodukcióban készült harckocsikat Kijevnek.

A német kormány jelezte, hogy megadja a gyártáshoz szükséges kiviteli engedélyt. Az átfutási idő Papperger szerint azért ilyen rövid, mert a Rheinmetall már most Ukrajna legnagyobb hadiipari partnere: 2022-ben nagyjából 900 millió euró értékben kapott megrendeléseket, 2023-ban pedig ezek volumene körülbelül 2,5 milliárd euróra emelkedett.

Tényleg a magyar lesz a térség meghatározó hadereje?! Hát nagyon nem…

(444, Népszava nyomán Szent Korona Rádió)