200 millió euróra büntette az EU-s bíróság Magyarországot, mert a kormány nemet mondott a migránsok befogadására

Az Európai Unió Bírósága 200 millió euró (nagyjából 80 milliárd forint) megfizetésére kötelezte Magyarországot a “menekültjogok megsértése”, illetve amiatt, hogy több mint három éve nem teljesíti az EU-s bíróság korábbi ítéletében foglaltakat. Az ítélet szerint Magyarország nem tartja tiszteletben az uniós jogszabályokat a nemzetközi védelem megadására és a jogellenesen tartózkodó unión kívüli országok állampolgárainak visszatérésére vonatkozó eljárások területén

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága csütörtökön kihirdetett ítéletében arra kötelezte Magyarországot, hogy fizessen a szabályszegés alatt a késedelem minden egyes napjára egymillió euró összegű kényszerítő bírságot, mivel nem teljesítette a bíróságnak a – befogadási feltételekről szóló irányelv és a visszatérési irányelv rendelkezéseinek megsértésével kapcsolatban – 2020 decemberében hozott ítéletben foglaltakat.

Az EUB 2020. decemberében állapította meg, hogy a magyar menekültügyi szabályok több ponton is összeegyeztethetetlenek az uniós joggal. Az Európai Unió Bírósága úgy ítélte meg, hogy a szerb-magyar határon található tranzitzónákra vonatkozó szabályokról és gyakorlatokról szóló magyar jogszabályok ellentétesek az uniós joggal.

A luxemburgi testület megállapította, hogy Magyarország nem teljesítette maradéktalanul azon kötelezettségét, hogy hozzáférést biztosítson a menekültjogi eljáráshoz:

„Azoknak a nem uniós állampolgároknak, akik a szerb-magyar határon akarták igénybe venni az eljárást, azzal kellett szembesülniük, hogy szinte lehetetlen kérelmük előterjesztése”

– fogalmazott a bíróság akkori ítéletében. A testület különösen a menekültügyi eljárásokról, a visszatérésről és a befogadásról szóló irányelv rendelkezéseinek megsértését állapította meg.

Az ítéletet késlekedés nélkül végre kellett volna hajtani, ehelyett azonban a kormány így válaszolt:

„Brüsszel a mai döntésével újra világossá tette: azt szeretné, hogy migránsokat engedjük be Magyarország területére”

adta ki akkor a Kormányzati Tájékoztatási Központ a kommünikét. Mivel a magyarországi hatóságok nagyrészt nem hajtották végre az ízéletet, az Európai Bizottság 2022 februárjában újra beperelte Magyarországot. Ennek született meg most az ítélete., melynek értelmében minden további napért, amíg ez a késlekedés tart, Magyarország egymillió eurót köteles fizetni.

Meghalt a lengyel katona, akit egy migráns késelt meg a belorusz határon

A WHO is elismerte: fertőző betegségeket hoznak Európába a migránsok

(444 nyomán Szent Korona Rádió)