Az alkotmányos rend megváltoztatására készülhet a szélsőbaloldali Fáklya

„Tovább építjük a forradalmi kommunizmust Magyarországon, hogy az egész emberiség felszabadulhasson a kapitalizmus pusztító járma alól!” – olvasható a nyíltan szélsőbaloldali Fáklya mozgalom közösségi oldalán. A mozgalom több bejegyzése kapcsán felvethető, hogy az alkotmányos rend erőszakos megdöntésére, megváltoztatására készülhet a szélsőbaloldali szervezet.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az International Marxist Tendency magyarországi tagszervezeteként alakult Fáklya a tavaly szeptemberi pedagógus tüntetésen vált ismertté, amikor részt vettek a Kossuth téri demonstráción. Szórólapjukon akkor az alábbi szöveg volt olvasható:

„Nekünk, diákoknak és tanároknak össze kell fognunk, hogy közös ellenségünket, az oktatási rendszert tönkretevő tőkés rendszert megdöntsük.”

A szervezet május 28-i bejegyzésében azt írta a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet kapcsán, hogy „Mi, kommunisták, elutasítjuk a terrorcselekményeket. A mi ellenségünk a tőkés társadalom, mi azt akarjuk szétzúzni. Ha nem magát a rendszert, hanem egyes vezetőit célozzuk, akkor csak minden meggyilkolt burzsoá helyére egy újabb fog lépni.”

Forradalmi Kommunista Kiáltvány, Magyarországon tiltott önkényuralmi jelképpel

Relativizált erőszak a szélsőbaloldalon

A Fáklya mozgalom tagjai idén februárban részt vettek a budavári antifasiszta tüntetésen, ahol jelen volt a szélsőbaloldali mozgalom aktivistája, Szadai Levente, aki egyben a Mérce szélsőbaloldali portál publicistája. Ez a szélsőbaloldali felület volt az, amelyik 2020-ban közzétett egy olyan cikket, melyben relativizálják az erőszakot a „nácikkal” szemben. A 2023. februárjában elkövetett antifa-támadások után ezt az írást egyébként újra megosztották. Szadai a 24.hu kérdésére, hogy elítéli-e a tavalyi antifasiszta támadássorozatot, azt felelte, hogy az antifasiszták vegzálását ítéli el. Ezután kifejtette, hogy véleménye szerint az egyéni budapesti viperás és késes támadásokat morálisan nem lehet mérlegre tenni az állam által monopolizált erőszakkal.

A szélsőbaloldaltól nem áll távol a nyílt erőszak alkalmazása, ezért egyre többen nyilvánítanák terrorszervezetté az Antifát. Emlékezhetünk, tavaly február 10-én a XI. kerületi Gazdagréten pusztán azért támadtak meg és bántalmaztak brutálisan egy munkába tartó férfit, mert terepszínű nadrágot viselt és ebből kifolyólag „neonácinak” vélték. A budapesti antifa támadások olasz elkövetője Ilaria Salis májusban került előzetes letartóztatásból házi őrizetbe. A pedagógus végzettségű, de munkanélküli antifasiszta a Zöldek és a Baloldal Szövetsége nevű párt színeiben jutott mandátumhoz az EP-választáson, így várhatóan anélkül hagyhatja el Magyarországot, hogy a tavalyi embervadászatért elítélnék.

A Fáklya mozgalom ezzel a Magyarországon tiltott önkényuralmi jelképpel hirdette az egyik eseményét az EP-kampány alatt

A rendszer elleni fellépést és a nemzetközi forradalmat támogatnák Magyarországról

A bevezetőben megnevezett International Marxist Tendencyt 1992-ben alapította Ted Grant trockista politikai teoretikus és támogatói. A nemzetközi szervezet idén vette fel a Forradalmi Kommunista Internacionálé nevet, amelynek kiáltványa szerint céljuk

„a tőkés kapitalista rendszer elleni fellépést és a forradalmat világszerte megszervezni”.

Ezt igyekszik támogatni Magyarországról a Fáklya és a hozzá köthető Varjú Kollektíva nevű anarchista szervezet. Facebook-oldalukról megtudhatjuk, hogy előadásokat és közösségi programokat szerveznek, újságot adnak ki és plakátokat helyeznek ki a városban. Propagandaanyagaikon rendszeresen használnak tiltott önkényuralmi jelképeket, amelyek nyilvános közzététele szintén törvényellenes.

Revolution Festival rengeteg kommunista jelképpel (Fotó: Fáklya Facebook-oldala)

Kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal rendelkeznek

Tavaly novemberben egyébként a Fáklya tagjai is részt vettek Londonban a Revolution Festival nevű eseményen, ahol mint írják, felvértezték magunkat a szerveződéshez elengedhetetlen, marxista, osztályharcos elméleti tudással és tapasztalatot cseréltek elvtársaikkal Brazíliától Oroszországig. Egy hónapja pedig Szerbiában vettek részt egy nemzetközi rendezvényen, ahol magukról elmondták, ambíciózus terveiknek a dezorientáció és az erőforráshiány szabott kényszerű határt.

„Azóta a fókuszunkat a politikai szint emelésére és a kontaktmunka minőségére helyeztük át”

– tették hozzá. A rendszer megdöntésére és a „forradalmi kommunizmus megteremtésére” tett felhívások és
kiáltványok egyébként kimeríthetik az alkotmányos rend elleni szervezkedést. A Btk. 255. § (1) szerint aki
olyan szervezetet hoz létre vagy vezet, amelynek célja, hogy

Magyarország alkotmányos rendjét erőszakkal vagy ezzel fenyegetve megváltoztassa, bűntett miatt öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A (2) bekezdés továbbá kimondja, hogy aki az (1) bekezdésben meghatározott szervezetben részt vesz, két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A Fáklya tevékenységével kapcsolatban a Magyar Jelen szerkesztősége kérdéseket tett fel a rendőrségnek, a cikk megjelenéséig nem kaptak rá választ.

“Meglátogatták” a komcsi Fáklya közösséget – a balosok egyből terrortámadást kiáltanak

Erre van kapacitás: Két feltételezett elkövetőt letartóztattak a kommunista gyűlés megzavarása miatt

(Magyar Jelen nyomán Szent Korona Rádió)