Ukrajna nyugati fegyverekkel mért csapást az oroszokra

Néhány nappal azután, hogy a Biden-kormányzat engedélyt adott Ukrajnának arra, hogy amerikai fegyvereket lőjön Oroszországra, Kijev kihasználta az új mozgásterét, és egy amerikai gyártmányú tüzérségi rendszerrel csapást mért egy katonai létesítményre a határon túl, az ukrán parlament egyik tagja szerint.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A képviselő szerint HIMARS-rakétarendszerrel támadtak, és nagyjából a határtól 30 kilométerre lőttek. Korábban a Biden-adminisztráció egyfajta vörös vonalként tekintett a fegyvereik ilyen jellegű felhasználásra, amit nem akartak átlépni, mert tartottak attól, hogy eszkalációhoz vezethet. A tiltás egészen a múlt hétig volt életben, de csak az Északkelet-Ukrajnával határos orosz területekre oldották fel. A képviselő arról nem nyilatkozott, hogy hány rakétarendszert találtak el, csak annyit, hogy Sz-300-asokról és Sz-400-asokról volt szó. Oroszország ezeket többek között arra használja, hogy Harkivot lője. Bár az állítást nehéz megerősíteni (legalábbis nem valószínű, hogy az oroszok beismerik, hogy szétlőtték a rakétarendszereiket, bár azt már említették, hogy az ukránok amerikai fegyverekkel lövik az orosz területeket), de a hétvége során több kép és videó is megjelent a neten a szétlőtt fegyverekről, és az NYT ezeket hitelesnek találta. Ez a videó is ilyen, és műholdképeken is az látszik, hogy az említett területen füst száll fel:

Az orosz vezetés többször is kijelentette már, hogy ha a nyugati országok megengedik Ukrajnának, hogy orosz területeket lőjenek, akkor súlyos következményekre számíthatnak, de az ukrán katonai szakértők bizakodók, mert az engedéllyel már akkor lőhetnek a határ mentén gyülekező orosz egységekre, mielőtt azok támadást indítanának.

Hazarepültek a sérült ukrán HIMARS-ok

Válaszcsapás: Megmenti a nyugati haditechnika Ukrajnát?

(Kuruc.info nyomán Szent Korona Rádió)