Gyakorlatilag nincs már olyan férfi, aki elhagyhatná Ukrajnát, mindenkit visznek a frontra

Alaposan megszigorította az ukrán állampolgárok mozgásszabadságát Ukrajna – írja a Meduza. Olyan szinten képtelenség, ami a háború óta folyik abban az országban, a saját népét irtja Zelenszkij!

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az Állami Határszolgálat június 4-én bejelentette: a más országokban letelepedési engedéllyel rendelkező, ám a 18–60 éves korcsoportba tartozó ukrán férfiak nem hagyhatják el az országot. A hatóságok emellett visszavonták a külföldön élő kettős állampolgárságú személyek utazási engedélyeit is.

Az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége kedden tett közzé a honlapján egy üzenetet az ukrán állampolgársággal is rendelkező amerikai állampolgárok számára, miszerint június 1-je óta a 18 és 60 év közötti, ukrán–amerikai kettős állampolgárságú férfiak, köztük az USA-ban élők sem hagyhatják el Ukrajnát. Ezért a nagykövetség azt javasolja, hogy az érintett amerikaiak ne utazzanak Ukrajnába. Azt írták, rendkívül nagy a kockázata, hogy akkor sem hagyhatják el az országot, ha van amerikai útlevelük.

ukrán határőrség: a külföldi útlevéllel is rendelkezők elsősorban ukrán állampolgároknak tekintendők

Azok az ukránok, akik egy másik ország útlevelével is rendelkeznek, elsősorban Ukrajna állampolgárainak minősülnek, és ennek megfelelően az ukrán állampolgárságból eredő jogok és kötelezettségek vonatkoznak rájuk – jelentette ki Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat szóvivője szerdán az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek adott interjújában.

A szóvivő az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint arra reagált, hogy a kijevi amerikai nagykövetség kedden közölte: június 1-jétől Ukrajna megtiltotta a 18 és 60 év közötti, kettős állampolgársággal rendelkező hadköteles férfiak külföldre utazását. A külképviselet felhívta a figyelmet: Ukrajna a kivételek közül eltörölte a “külföldi tartózkodást”, amely korábban bizonyos 18 és 60 év közötti ukrán férfiak számára engedélyezte az ország elhagyását.

“Ezzel a változtatással a kettős állampolgársággal rendelkező férfiak, köztük az Egyesült Államokban élők sem hagyhatják el az országot”

– közölte a külképviselet, emlékeztetve arra, hogy az ukrán jogszabályok nem ismerik el a kettős állampolgárság intézményét.

Az ukrán határőrszolgálat szóvivője elmondta:

“az a megfogalmazás, amelyet különböző források terjesztenek, miszerint a kettős állampolgárságú ukránokat mostantól nem engedik ki az országból, finoman szólva nem helytálló. Még egyszer leszögezhetem, hogy Ukrajnában nem engedélyezett a kettős állampolgárság. Még akkor is, ha ukrán állampolgárok egy másik ország útlevelével rendelkeznek, elsősorban Ukrajna állampolgárainak tekintendők, és az ukrán állampolgárok jogai és kötelezettségei vonatkoznak rájuk”

– tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy ugyanezek a normák voltak érvényben korábban, a háború kitörése előtt is. Szavai szerint a határőrök többször is azonosították azokat az ukrán állampolgárokat, akik külföldinek adták ki magukat az útlevél-ellenőrzés során. Demcsenko szavai szerint az ilyen állampolgárokat a törvényben meghatározottak szerint mindig felelősségre vonják.

Jelezte, hogy a jogszabályi módosítás, amely június 1-jétől érvényes, nevesítve a tartósan külföldön élők kiutazásáról rendelkezik. Felhívta a figyelmet, hogy nem szabad összekeverni a többes állampolgárságú embereket Ukrajna azon állampolgáraival, akik tartósan külföldön tartózkodnak, és akiknek az úti okmányaiban szerepelnek az állandó külföldi tartózkodási helyükre vonatkozó bejegyzések, és az, hogy ebből a célból utaznak ki az országból. Korábban a tartósan külföldön élő 18 és 60 év közötti ukrán férfiaknak lehetőségük volt Ukrajnán kívülre utazni a hadiállapot idején, azonban “a jogszabályi változások miatt ez a lehetőség most korlátozott lett számukra” – magyarázta a szóvivő.

Ukrajna nyugati fegyverekkel mért csapást az oroszokra

Már nincs katonáskodásra korlátozott alkalmasság Ukrajnában

(Kuruc.info nyomán Szent Korona Rádió)