Brüsszel tovább szigorítja a készpénz használatát

Hamarosan 10 ezer euró felett csak “magánjellegű” készpénzfizetés lesz lehetséges az Európai Unió tagállamaiban.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Ismét mérföldkőhöz érkezett a készpénz megszüntetésének globális stratégiája: az Európai Unió újabb szigorítást vezetett be a fizetőeszköz használatára. Ezek alapján az EU-ban a jövőben felső határértéket kell alkalmazni a készpénzfizetésekre. Erről a tagállamok Brüsszelben állapodtak meg. A készpénzfizetés felső határa 10 ezer euró lesz, és 2027-ben lép hatályba.

Eddig aki például Németországban 10 ezer euró feletti, nem magánjellegű készpénzfizetést teljesített, annak igazolnia kellett, honnan származik a pénz. Hamarosan ez már nem lesz lehetséges: az öt számjegyű készpénzfizetéseket ugyanis a jövőben betiltják az EU-ban.

A készpénzfizetési felső határ egyelőre nem vonatkozik majd a két magánszemély közötti tranzakciókra. Tehát ha két magánszemély adásvételt köt egy autóra, akkor fizethet készpénzben, de ha autókereskedőnél történik a vásárlás, akkor nem. Az egyes uniós tagállamok alacsonyabb határt is megállapíthatnak a készpénz visszaszorítására vonatkozóan.

Az EP azzal indokolta a szigorítást, hogy így eredményesebben lehet küzdeni a korrupció és a terrorizmus ellen.

Az uniós országok további pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni szabályokról is megállapodtak. Ezek az új szabályok a pénzügyi nyomozó egységeket – amelyek Németországban a vámhatóságok részét képezik – nagyobb hatáskörrel ruházzák fel a pénzmosási és terrorizmus finanszírozási esetek elemzésére és feltárására, valamint a gyanús ügyletek kivizsgálására.

Az EU létrehozta a pénzmosás elleni hatóságot (Anti-Money Laundering Authority, AMLA). A szervezet székhelye Frankfurtban lesz és 2025 közepén kezdi meg működését, és többek között koordinálni és támogatni fogja a nemzeti felügyeleti hatóságokat. A bankok és kaszinók mellett a kriptoeszközök bizonyos összegek feletti szolgáltatóinak is ellenőrizniük kell majd ügyfeleiket, és jelenteniük kell a gyanús tevékenységeket. Bizonyos feltételek mellett a profi futballklubok és ügynökök is kötelesek lesznek ellenőrizni a tranzakciókat, akárcsak a luxuscikkekkel kereskedők.

A szinte készpénzmentes Norvégia egyik percről a másikra megszavazta a készpénz védelmét

Alkotmányos jog lehet a készpénzhasználat hazánkban

(Magyar Jelennyomán Szent Korona Rádió)