A szinte készpénzmentes Norvégia egyik percről a másikra megszavazta a készpénz védelmét

Norvégiában mára szinte teljesen eltűnt a készpénz, a lakosság alig 1 százaléka használja, azonban valamiért sürgősen törvénybe iktatták annak védelmét.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A Norvég Polgári Védelem azt javasolja az embereknek, hogy tartsanak otthon készpénzt arra az esetre, ha például az elektronikus fizetési rendszerek nem működnének. Az elmúlt hónapokban többször is kiadták a figyelmeztetést, két hónappal ezelőtt pedig a norvég parlament megkezdte a készpénz védelméről szóló törvény tárgyalását. A napokban pedig elfogadták a pénzügyi szerződésekről szóló törvény módosításait, amelynek keretében törvényben garantálják a fogyasztók készpénzfizetéshez való jogát. Ennek keretében minden boltot köteleznek arra, hogy elfogadja a készpénzt, mint fizetési eszközt. Az indoklás szerint a norvég kormány a gazdaság „védelmére” törekszik azzal a döntéssel, hogy törvénybe iktatja a fogyasztók számára a készpénzzel való fizetés jogát.

A Norvég Polgári Védelem és a norvég parlament gyors döntése különösen annak fényében meglepő, hogy Norvégia lényegében készpénzmentes országnak számít, a lakosság alig több mint 1 százaléka használ készpénzt a fizetésre.

Norvégia már 2018-ban deklarálta a készpénzmentessé válási szándékot. A politikusok akkor azt ígérték, az országban meg fog szűnni a készpénz. Már akkor Norvégia két legnagyobb bankja, a DNB és a Nordea nem fogadott el és nem kínált készpénzes tranzakciókat. A DNB, Norvégia legnagyobb bankja egyértelművé tette, arra törekszik, hogy teljesen felszámolják a készpénzt.

Mint látjuk, mára szinte teljesen megszűnt a készpénzhasználat az országban, azonban valamiért sürgősen törvénybe iktatták annak védelmét. Vajon mit tudhatnak a norvégok, amiért a készpénzmentes mintaország egyik percről a másikra a készpénz védelmét szavazza meg?

A készpénz védelmének kérdése Magyarországon is téma. Kizárólag a Mi Hazánk Mozgalom támogatja a készpénz védelmét. Tállai András, a pénzügyi tárca államtitkára már többször is jelezte, a kormányzat részéről „cél és szándék a készpénzforgalom visszaszorítása”.

https://m.kuruc.info/galeriaN/hir/kpsza240525_02.jpg

Ezt követően a Mi Hazánk Mozgalom országos tájékoztatási kampányt és aláírásgyűjtést szervezett a készpénz védelmében. Arra hívták a fel a figyelmet, hogy az új világrend célja a készpénzmentes társadalom megteremtése, ami nagy veszélyekkel jár, a hatalom ugyanis bármikor befagyaszthatja azoknak a számláját, akik tiltakoznak valamiért, intő példa erre a kanadai kamionosok esete, vagy a kínai demonstrálók ügye.

A kormány képviselői 2024 februárjában leszavazták a Mi Hazánk alkotmánymódosítását a készpénz védelme érdekében. Ezt követően a Mi Hazánk folytatta az ellenállást és az országos tájékoztató kampányát, majd újabb javaslatot tett le az asztalra. A nyomásgyakorlás eredményeképpen május 22-én az illetékes bizottság zöld utatadott a Mi Hazánk kezdeményezésének, így hamarosan a parlament szavazhat a készpénz védelméről.

Alkotmányos jog lehet a készpénzhasználat hazánkban

(Kuruc.Info nyomán Szent Korona Rádió)