Kibújt az álzöld szög a zsákból

Óbuda lakosai felháborodottan szemlélik, ahogy a baloldali városvezetés és Karácsony Gergely álzöld politikája mögött valójában faírtások húzódnak meg. A Római-part szépséges gesztenyefasorának megtizedelése ellen demonstrálnak a civilek, míg a Főkert balesetveszélyre hivatkozva 35 fát vágna ki a Rozgonyi Piroska utcában. Az önkormányzat által jóváhagyott korábbi fakivágások, melyek során több mint 2600 fát távolítottak el, csak tovább növelik a helyiek elégedetlenségét. A szakmainak nevezett érvek és az életveszélyre való hivatkozás sem csillapítja a civilek dühét, akik a fák megmentéséért küzdenek. Ugyanakkor a felmérés csak szemrevételezéssel történt, komolyabb eszközöket, amik valós helyzetet mutattak volna a fák állapotáról, nem is használtak.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az önkormányzati kampány felfokozott hangulatában kerülne sor az egyik Duna-parttal szemközti utca fasorának megtizedelésére Óbudán. Az illetékes szakmai érveket sorol, a civilek a helyszínen demonstrálnak ma délután.

Óvjuk meg a Római-part szépséges fáit!” – ez a követelés egyben egy olyan Facebook-csoport nevét is takartja, amelynek a tagjai a mai napra demonstrációt hirdettek a Római-part egyik fakivágással érintett utcájába.

Aki szeretne segíteni, megakadályozni a Rómaifürdő védett, 100 éves gesztenyefasorának lemészárlását, az csütörtökön – ha tud – jöjjön Rozgonyi Piroska utca 18/B-hez fél 5-re.

– olvasható felhívásukban. Arról van ugyanis szó, hogy a Rozgonyi Piroska utcában található 184 darab fából 35 fát a főváros cége, a Főkert kivágna.

Az ügyben megszólalt Óbuda-Békásmegyer korábbi polgármestere is azt állítva, hogy a III. kerületben az önkormányzat jóváhagyásával 2619 fát vágtak ki az elmúlt 5 évben. Ez szerinte olyan, mintha kiirtották volna a Városligeti fák egyharmadát. Legutóbb az önkormányzat által ingatlanhasznosítási célból egy teniszpálya építésére átadott 6900 négyzetméteres területen vágtak ki megközelítőleg 100 fát a Kossuth Lajos Üdülőparton.

A politikus a konkrét ügyben most azt kérte, hogy azonnal állítsák le Rómaifürdőn a Rozgonyi Piroska utcában, az 1896-ban alapított Római Fürdőtelep Egyesület által a XX. század elején ültetett gesztenyefasor kivágását, Óbuda jelenlegi városvezetését pedig felszólította, hogy lépjen fel Bardóczi Sándornál, Budapest fő tájépítészénél az ügyben, és mentse meg a zöld környezetet.

Bardóczi Sándor, a Fővárosi Önkormányzat tájépítészeti osztályvezetője lapunkkal azt közölte, hogy a Főkert a Rozgonyi Piroska utcában található 184 darab fából 35 fánál azonosított balesetveszélyes állapotot. Erről ki is raktak tájékoztatást az utcában. A 35 fáról favédelmi adatlap készült, minősített faápoló szakmérnök vizsgálták végig a teljes fasort.

Ennek célja, hogy a fák kidőlését, az életveszélyes fákat időben ki tudjuk szűrni. A héten csütörtökön 17 órától a Főkert helyszíni bejárást is hirdetett, minden egyes fát személyesen is meg lehet nézni, és a favizsgálók elmondják, melyikkel mi a probléma

– hangsúlyozta a szakember. A fasornak egyébként a Főkert az üzemeltetője, az ő feladata és felelőssége a balesetveszély elhárítása.

Óbudán működik egy másik favédő civil szervezet, a Maradjanak a fák a Rómain. Mivel képviselőjük ma már az óbudai önkormányzat Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottságában dolgozik, a római-parti gát part menti építésének tervezési időszakában mutatott erőteljes aktivitásával szemben most röviden csak annyit közöltek, hogy ha egy fa egyszer elér az életciklusának a végéhez, akkor onnantól kezdve veszélyt jelenthet.

A KÉRDÉS AZ, HOGY MIÉRT VEGETÁCIÓS IDŐSZAKBAN DERÜL KI MINDEZ?

– tették hozzá, azt javasolva, hogy a május 23-i helyszíni bejáráson kerüljön szóba, mit tehetnek a helyi lakosok a környezetükben élő fák életének meghosszabbításáért. Hogy csak akkor vágják ki őket, ha muszáj.

A Magyar Madártani Egyesület (MME) arra hívta fel a figyelmet, hogy alapesetben március 15. és augusztus 15. között, a madarak költési időszakában fészkelőhelyüket kivágni nem szerencsés. Márpedig gesztenyefasorok esetében akár két tucat faj – köztük a védett denevérek, füles kuvik, fekete rigó, erdei pinty, macska bagoly, különböző harkályfajok – is fészkelhetnek.

Orbán Zoltán, az MME szóvivője az Indexnek azt mondta, már évekkel ezelőtt megállapodást kötöttek a Főkerttel, melyben

A CÉG VÁLLALTA, HOGY A KIVÁGÁSI MUNKÁLATOKAT LEHETŐSÉG SZERINT A MADARAK KÖLTÉSI IDŐSZAKÁN KÍVÜL VÉGZI.

A megállapodás része, hogy nagyobb volumenű kivágás esetén a Főkert értesíti az MME-t, amelynek munkatársa kimegy a helyszínre, és előzetesen átvizsgálja a fákat. Itt is ez történt, a múlt héten a szóban forgó fákon csak egy elhagyott fészket találtak.

A ma délutáni esemény előtt az Indexnek Bús Balázs azt mondta, a Rozgonyi Piroska utcai fák ügyében a most zajló önkormányzati kampány miatt az értelmes, szakmai vita teljesen ellehetetlenült, ezért azt javasolja, hogy a fák sorsát megpecsételő végső döntést halasszák el a június 9-ei választásokat követő időszakra.

Álzöld bullshit a fővárosban idén is

(Index nyomán Szent Korona Rádió)