Kendőzetlenül beszélt Kövér az újgenerációs fideszesek problémájáról

Kövér László nyíregyházi kampányfórumán kimondta azt, amiről politikai elemzők már hónapok óta beszélnek: a Fidesz új generációja nem tudja, milyen veszíteni, ott is elhatalmasodott a liberális szemlélet. Az ország örökös házelnöke, miközben némi önkritikát gyakorolt, globalistákat, sorosistákat és migránssimogatókat vett célba, és Magyar Pétert a legújabb ellenzéki fenyegetésként aposztrofálta. Az önkritikából ugyanakkor kimaradt az, hogy a közbeszéd lealjasodásában és leromlásában legalább akkora szerepe volt a habonyi propagandagépezetnek, mint a baloldalnak. A kampányrendezvényen elhangzottak rávilágítanak arra, hogy a Fidesz retorikája továbbra is erősen polarizáló, miközben az új nemzedék politikai tapasztalatlansága és főként liberális szemlélete komoly kérdéseket vet fel a párt jövőjét illetően.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

“A fiatalokban érzem azt a problémát, hogy nem éltek még át kudarcot, nem volt olyan éjszakájuk, amikor nem tudtak aludni, mint nekünk volt, 2002-ben” – Kövér László egy nyíregyházi kampányfórumon kimondta azt, amiről politikai elemzők Novák Katalin és Varga Judit négy hónappal ezelőtti bukása óta beszélnek: a Fidesz új generációja nem tudja, milyen veszíteni. Ezt a pillanatnyi önkritikát azonban egy óra hamisítatlan Kövér László-féle asztaltáncoltatás előzte meg. A nyíregyházi Váci Mihály Kulturális Központban, aki kérdez: Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere; aki válaszol: az ország örökös házelnöke, Kövér László.

Kovács és Kövér meglepően ízléses retro ülőgarnitúrán foglaltak helyet a művház színpadjának közepén, mögöttük két fikusz, előttük körülbelül 200 lelkes hallgató. Üdvözölték a közönséget, majd a házelnök rögtön a közepébe vágott, olyan hirtelen, hogy az első pár mondatról le is maradtam az előttem ülő tízéves forma srác kitartó hurotos köhögése miatt. Ott kapcsolódtam vissza, amikor Kövér már arról beszélt, “1456-ban sem Európát, hanem elsősorban magunkat védtük a töröktől Nándorfehérvárnál (egyébként sikeresen), amiért köszönetet sem kaptunk”. Erős kezdés, gondoltam, de Kövér Lászlót mindig izgalmas hallgatni, nem csak azért, mert az ember tényleg soha nem tudja, mit fog egy perc múlva mondani, hanem, mert ellentétben sok új generációs, megélhetési fideszessel, az embernek az a benyomás, Kövér hisz is abban, amiről beszél.

A házelnök szerint nem csak azért csinálják, amit csinálnak, mert “jól esik kurucnak lenni”, hanem mert a béke a tét. “Még nem a fegyvereké a szó”, legalábbis Magyarországon nem, ahhoz viszont, hogy ez így is maradjon, jó helyre kell húzni az x-et június kilencedikén. A szokásos kampányszövegek után jöhetnek a kérdések, ezeket Kovács Ferenc maga olvassa fel. Rögtön kettő is Magyar Péterről szól. Mi a véleménye a Tisza áradásáról? “Mint az őrült, ki letépte láncait” – mondja reflexszerűen Kövér, a közönség nevet. “Ez a jó poén most jutott az eszembe, mit tesz a műveltség, nemde?” – árul el egy kulisszatitkot, nevelő célzattal, a házelnök. A másik kérdező arra kíváncsi, hogyan befolyásolja Magyar Péter feltűnése az önkormányzati választásokat.

Kövér szerint ez a “valamicsoda” (Magyar pártja), és “a zavaros fejű valakicsoda” (Magyar) “élettani beazonosítása” nehezére esik. Hiszen “aki ilyet tesz a családjával, az nem ember, ha pedig nem ember, akkor micsoda?” Na, akkor, a viccet félretéve, “Magyar Péter rajongói gyülekezete újabb amerikai program”. Elképesztő történelmi kitekintés következik, amit igyekszem a lehető legtömörebben visszaadni.

“Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy SZDSZ” – tényleg ezt mondta. Az SZDSZ jobb létre szenderült, de “szelleme nem halt meg”, aztán jött az LMP, ami nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Itt azért megjegyezte, hogy Schiffer Andrást mindennek ellenére becsületes embernek tartja. Aztán jött a Párbeszéd, az se váltotta be a hozzá fűzött reményeket, “de azért van egy karácsony Gergelye, amit ne felejtsünk el”. Ezután Momentum – a párt tagjainak családi hátteréről a bolsevikok jutnak Kövér eszébe –, majd Márki-Zay Péter, de “az is befuccsolt”. “Most pedig, hogy mennyire hirtelen, mennyire nem, itt van ennek a pártnak (mármint a Tiszának – a szerk.) a vezetője.” Tehát még egyszer, a Magyar Péter genezis Kövér László szerint: SZDSZ-LMP-P-(Karácsony Gergely)-Momentum-Márki-Zay Péter-Magyar Péter. Kérdés?

Kövér szerint az se igaz, amit Magyar kérdez, de az főleg nem, hogy háborúellenes, meg hogy a magyar nemzeti érdekért akar küzdeni az Európai Parlamentben. Szerinte azt a néhány mandátumot akarja Magyar megszerezni, amivel Gyurcsány Ferenc helyett ő lehetne az ellenzék vezető ereje. Kövér szerint ez eredetileg Gyurcsány terve volt, de úgy néz ki, nem fog neki összejönni. Ez a pár mondat nem csak azért érdekes, mert a Fidesz nem kevés pénzt és energiát fektet abba, hogy Magyart a DK elnökének embereként állítsa be, amit a jelek szerint Kövér László sem hisz el, hanem mert Kövér látszólag azzal számol, hogy Magyar pártja lesz a legnagyobb ellenzéki erő június 9-e után.

Mindemellett Kövér szerint Magyar pszichopata, akinek sorosisták, genderelkötelezettek, migránssimogatók, köztörvényes bűnözők (utóbbit majdnem elfelejtette, de korrigálta magát) vannak a csapatában.

“Lát-e arra esélyt, hogy a közbeszéd alpári állapota csitulni fog az országban?” – hangzik a következő kérdés. Kövér felidézi, hogy Kocsis Máté frakcióvezető már beszélt erről, készül a vonatkozó törvény, amivel a “verbális lincselésnek” akarnak gátat vetni. (Kocsis a Fico-merénylet után beszélt arról, hogy a kommentelést akarják törvényileg szabályozni.) Kövér szerint erre vannak jó külföldi példák (konkrétan egyet sem említett), “sajnos ezt Magyarországon eddig nem vettük elég komolyan”. Kövér itt tért ki a Robert Fico elleni merényletre, azt mondta, “minden erejükkel imádkoznak a szlovák miniszterelnökért”, és “adjunk hálát, hogy ez nem velünk történt”.

A kommentelőknek “vér és nyál csorog a szájukon, úgy püfölik a billentyűzetet”, polgárháborút akarnak, és “bár a hagyományos média még csak-csak szabályozható”, a virtuális média esetében nemzetközi jogalkotásra lenne szükség. Szerinte az a baloldal, amelyik állandóan ilyen, nemzetközi és EU-s együttműködéseket szorgalmaz, valójában csak a fősodorral ellentétes véleményeket akarja betiltani, miközben “nem a háború, és nem is a migráció teremtette meg a polarizációt, hanem a virtuális valóság világa”.

Ezután felidézett két esetet a közelmúltból, az iskolai késelést Bőnyben, és egy másik esetet, amikor “fiatal lányok félholtra rugdosták egy társukat, ráadásul egy fiút”. “Elérkeztünk a pokol küszöbére tisztelt hölgyeim és uraim, és csak magunkat tehetjük felelőssé, és persze azokat a háttérhatalmakat, akik lehetővé tették, hogy a gyerekek hozzáférjenek ezekhez az eszközökhöz. Ezeknek a kis gyermekszörnyeknek vannak szüleik! Őket kérdezném, hogy ez hogyan történhetett meg?! Az élet több mint politika, tisztelt hölgyeim és uraim, néha jobban tennénk, ha nem a politikusoktól várnánk a megoldást!” – zárta rövidre a témát a házelnök.

A parlamentről, és az ellenzéki politikusokról kérdezik ezután Kövért, aki elégedett az eredménnyel, mármint nem a szóbeli fegyelmezéssel, hanem a – és itt összedörzsöli az ujjait – pénzbüntetésekkel, mert ugye “pénz beszél, kutya ugat”. “Ezeknek az embereknek vannak feleségeik, akikhez ha hazamennek, és azok meglátják a bankszámlát, amiről hiányzik a pénz, mert beszóltak valakinek a parlamentben, máris kevesebb kedvük lesz hozzá. Mert ugye a gyereknek kell valamit venni, meg el akartunk menni Olaszba’ nyaralni…”

Kövér ezután valamelyest megenyhül. Azt mondja, a parlamenti képviselők nem jobbak vagy rosszabbak, mint az emberek általában. “Lehet, a politikusok mind hülyék (főleg a baloldalon), de még szerencse, hogy minden vízvezetékszerelő, buszsofőr és pék rendesen végzi a dolgát…” Kövér szerint inkább azt kéne, hogy az “ilyeneket”, itt valószínűleg az ellenzéki politikusokra gondolt, az emberek messze elkerüljék, hogy ne szavazzanak rájuk. Elmeséli, hogy beszélgetett helyi fideszes vezetőkkel, akik elmondták neki, hogy

“polgármester-jelöltet még úgy-ahogy találtak, de önkormányzati képviselő-jelöltet alig”.

Szerinte ez azért van, mert akinek van egy normális egzisztenciája, és hazamegy a feleségéhez a hírrel, hogy felkérték erre meg erre, annak felteszik a kérdést, hogy “kell ez nekünk?”. Kell a megaláztatás, a mocskolódás, az összeveszések? Ki lesz akkor helyettük? Kövér szerint az, “akinek nincsen böcsülete, nincsen egzisztenciája, és a politikából akarja azt megteremteni”.

A házelnök szerint ugyanakkor a dolgok ma is “feketék vagy fehérek, jó van meg gonosz”. Ennek aztán a következő mondatában szögesen ellentmond: “Ez persze nem azt jelenti, hogy a jó oldalon mindenki szent, vagy, hogy a rossz oldalon ne lenne az emberekben jó. De azt azért tudjuk, kire kell szavazni, ha normális életet akarunk az unokáinknak. Mi csak egyszer veszíthetünk, hölgyeim és uraim, a mi sorsunk az, hogy mindig győzni kell”.

Ezután beszélt arról, hogy a fideszes fiatalokban érzi azt a problémát, hogy nem éltek még át kudarcot, majd jó egészséget kívánt, összeállt még egy csoportképre, kezet fogott három emberrel, és elindult a harmadik emeletről a földszintre, a rá várakozó autóhoz. Útközben próbáltuk kérdezni arról, hogy szerinte az, amit a beszéd végén mondott, vagyis, hogy a Fidesz legújabb generációja nem élt még meg kudarcot, közrejátszhatott-e Novák Katalin és Varga Judit bukásában. Kövér nem akart válaszolni, azt mondta, következtessünk a válaszra az elhangzottakból. Kovács Ferenc még taszított is rajtam egyet, amikor próbáltam Kövérhez közel kerülni, akit egyébként legalább 6 fős testőrség véd. A házelnök az autójához gyorsgyalogolt, ami abban a pillanatban, hogy becsukta az ajtót, eltűzött, szelfizésre ezek szerint nem maradt idő.

Az egybegyűltek annyira sem akartak beszélgetni, mint a házelnök, pedig kíváncsi lettem volna, mit gondolnak Magyar Péterről. Egy 60 körüli nő biztosított róla, hogy megvan a maga véleménye, de szerinte ezt nem érdemes hangoztatni. A barátnőjének az a tapasztalata, hogy nem érdemes “ellenzékiekkel vitatkozni”, mert az észérvek már nem hatnak. Két, 70 körüli férfi állt csak velem szóba. Szerintük Magyar tetszik a fiataloknak, de csak mert lázadni akarnak valami ellen, “a magyar különben is ilyen, mindig elégedetlen”.

Kövér László szerint Finnország az első alkalommal hátba szúrta Magyaroroszágot

(HVG nyomán Szent Korona Rádió)