Az uniós választások miatt felfüggesztették a Pfizer-Leyen elleni vizsgálatát

Micsoda véletlen… Valójában az utóbbi időben egyre feszültebbé vált a helyzet Ursula von der Leyen EU-bizottsági főnök számára abban az ügyben, amely a vitatott EU-Pfizer megállapodásban betöltött kétes szerepét övezi. A liège-i belga bíróság most úgy döntött, hogy felfüggesztik az EPP jelöltje elleni vizsgálatot mindaddig, amíg kiderül, meg tudja-e védeni a bizottsági elnöki pozícióját. A Gretchen-kérdés tárgyalására, most decemberben legkorábban kerülhet sor – és „Flinten-Uschi” teljes mértékben a választási kampányára koncentrálhat. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

„Pfizergate”: Csak decemberben folytatódik

Csak a közelmúltban csatlakozott a német ügyészség a hatóságokhoz, amely nyomozásba kezdett a CDU volt család- és védelmi minisztere, jelenleg az EU-bizottság vezetője ellen. Az összes vád középpontjában az a 35 milliárd eurós vakcinaszerződés áll, amelyet a Pfizerrel tárgyalt. Ez állítólag átláthatatlan módon, a már nem elérhető chatüzenetek révén történt. A több szinten zajló bírósági vizsgálatok olyan állításokra összpontosítottak, mint a bizalom megsértése, a korrupció, a hivatali visszaélés és a bizonyítékok megsemmisítése.

Belgiumban azonban hirtelen felmerült egy alapvető eljárási kérdés. Egyelőre nem világos, hogy a szintén az országban működő Európai Ügyészség vagy a belga nemzeti hatóságok felelősek-e a nyomozás lefolytatásáért. Erről pénteken nem döntött a liège-i bíróság, hanem felfüggesztette a Von der Leyen elleni nyomozást. Még a felelősség tisztázását is elhalasztották december 6-ára – nemcsak az uniós választások, hanem a következő EU-bizottság kinevezése utánra.

Szem előtt álló ellenállás, türelmi idő az elitek számára

Az „Apollo News” német hírportál vasárnap számolt be a fejleményekről, és a következő értékelésre jutott: „A belga ítélet valószínűleg tovább elhúzza a nyomozást. Az ítélet nagy siker von der Leyen számára. A választópolgárokat egyelőre nem tájékoztatják az oltóanyag-beszerzésben betöltött szerepükről. Von der Leyen most a választási kampánynak és a Bizottság elnökének tervezett újraválasztásának szentelheti idejét.” A közösségi médiában a kritikusok azt érzékelik, hogy az optika ferde – mert az ellenzéki politikusok jelenleg az ellenkező irányba haladnak.

Pár nappal ezelőtt például úgy döntöttek, hogy felfüggesztik Petr Bystron, az AfD uniós befutójának parlamenti mentelmi jogát, aki jelenleg az ellenzéki párt színeiben ül a Bundestagban. Ennek hátterében azok a vérszegény vádak állnak, amelyeket néhány hete egy cseh lapra hivatkozva a rendszerszintű sajtó fogalmazott meg az oroszbarát hálózatoktól származó pénzek állítólagos elfogadásáról. „Bizonyítékként” itt egy hangfelvételt vesznek elő, amelyen egy recsegő hang állítólag a bankjegyek állítólagos kifizetését bizonyítja. Bystron szerint ez egyértelműen egy „NATO-kampány”.

Az EU nagyjai sértetlenül megúszták

Nem újdonság, hogy az elitek között néha elképesztő véletlenek vezetnek az érintettek számára szerencsés egybeeséshez. A Status beszámolt a magas rangú uniós elitek elleni nyomozások és eljárások anomáliáiról. Nyolc évvel ezelőtt az EKB jelenlegi vezetőjét, Christine Lagarde-ot 400 millió eurónyi adófizetői pénz „gondatlan” elsikkasztásáért ítélték el Franciaországban. A bíróság azonban „nemzetközi hírneve” miatt tartózkodott az ítélethirdetéstől. A volt francia pénzügyminiszter, aki egyben a WEF alapítvány tanácsosa is, így megtarthatta korábbi pozícióját a Nemzetközi Valutaalap (IMF) élén.

A Didier Reynders igazságügyi biztos ellen a belga külügyminiszterként töltött ideje alatt elkövetett korrupció és pénzmosás miatt indított nyomozást öt évvel ezelőtt, néhány nappal a bizottság felállítása előtt zárták le. A Stella Kyriakides egészségügyi biztos ellen felhozott korrupciós vádaknak eddig ugyanolyan kevés következménye volt, mint a tervezett uniós chat-ellenőrzésért felelős Ylva Johansson belügyi biztos állítólagos lobbihálózatba való bevonása körüli ügynek. Josep Borrell, a Bizottság alelnöke szilárdan a nyeregben van – egy korábbi 30 000 eurós bírság és egy korábbi, egy energiaipari cégtől származó eltitkolt kifizetésekkel kapcsolatos ügy ellenére.

Pfizergate: Vizsgálgatják, hogy üzlet miatt erőltették a vakcinát

(Unser MittelEuropa nyomán Szent Korona Rádió)